Nicușor Dan a declarat, într-o intervenție la Digi 24, că sistemul de termoficare din București va funcționa rezonabil în 2 – 3 ani, informează ziare.com. Primarul general al Capitalei face un apel către români: să rămână la încălzirea în sistem centralizat, pentru că centrala termică de apartament va fi interzisă.
Într-o intervenție la Digi 24, Nicușor Dan a afirmat că sistemul de termoficare din București va funcționa rezonabil în 2 – 3 ani. Mai mult decât atât, primarul general al Capitalei a avertizat că, la un moment dat, centralele de apartament vor fi interzise, tocmai pentru că poluează. Din acest punct de vedere, Nicușor Dan îi încurajează pe români să rămână la încălzirea în sistem centralizat.
„Noi deservim 550.000 de apartamente, aproximativ jumătate din blocurile din București. Ar fi o catastrofă pentru mediu ca aceste 550.000 de familii să treacă brusc pe centrale cu gaz, pentru că una e să ai sute de mii de centrale pe gaz care scot fumul la înălțimea la care trăim și alta e să ai patru mari CET-uri la marginea orașului, calculate astfel încât fumul să nu se ducă spre cetățeni. Centrala termică de apartament va fi interzisă la un moment dat”, a declarat Nicușor Dan.
Citește și despre: Nicușor Dan primește o nouă lovitură: proiectele imobiliare sunt deblocate și revin în Capitală. La ce trebuie să se aștepte bucureștenii
Așa cum am relatat într-o știre anterioară, un proiect de directivă a fost adus în fața Comisiei Europene, care avea în vedere interzicerea vânzării centralelor termice de apartament în toată Uniunea Europeană. În draftul de modificare a directivei actuale apărea oprirea vânzării de la 1 ianuarie 2029.
În acest sens, textul pentru noua reglementare ar trebui să fie gata în decursul anului, pentru a fi publicat în 2024. Interzicerea vânzării de centrale termice este o intenție dezvoltată de mai mult timp, susținută prin pachetul RePowerEU. Acesta încuraja statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili, dar cu toate acestea, nu era impusă vreo obligație.
Executivul UE a transmis în urmă cu ceva timp că intenționează să renunțe la cazanele de gaz și să introducă noi limite de proiectare ecologică, mult mai stricte, pentru sistemele de încălzire. 8 țări europene au anunțat deja că au început procesul de interzicere a utilizării centralelor termice.
Te-ar putea interesa și: Mijloace de transport moderne în Capitală! Nicușor Dan anunță că 35 de tramvaie din cele 100 pe care le-a promis au ajuns în București