- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicușor Dan promite încă 70 de kilometri de conducte înlocuite în 2024: „Lucrările avansează”

24 Jun, 18:02 • Adrian Popovici
Nicușor Dan a anunțat că Primăria Capitalei va moderniza aproximativ 70 de kilometri de conducte de termoficare în acest an. După cum explică edilul, acest proiect va fi finanțat din fonduri europene.
Nicușor Dan promite încă 70 de kilometri de conducte înlocuite în 2024: „Lucrările avansează”

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că lucrările pentru modernizarea sistemului de termoficare din București, finanțate din fonduri europene nerambursabile, progresează conform planului, cu obiectivul de a moderniza 70 de kilometri de conducte în acest an, după cum transmite News.ro.

Potrivit unui comunicat al lui Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook, până acum au fost deja înlocuite conducte magistrale pe o lungime de 25,5 kilometri, prin intermediul celor 11 șantiere deschise în toate cele șase sectoare ale orașului, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).

„Lucrările pentru modernizarea sistemului de termoficare cu finanțare europeană nerambursabilă avansează.
Au fost înlocuite deja conducte magistrale pe o lungime de 25,5 km pe cele 11 șantiere deschise prin POIM în toate cele șase sectoare ale Capitalei.
Concomitent, modernizăm rețeaua de termoficare și prin șantiere deschise cu finanțare de la bugetul local și cofinanțare de la Ministerul Dezvoltării.
Dacă anul trecut am schimbat 50 km de conducte, obiectivul propus pentru anul acesta este de 70 km conducte modernizate”, transmite Nicușor Dan.
Nicușor Dan
Nicușor Dan

Cum sunt finanțate proiectele anunțate de Nicușor Dan?

Pe lângă proiectele finanțate din fonduri europene, după cum transmite Nicușor Dan, Primăria Capitalei continuă să modernizeze rețeaua de termoficare și prin șantiere deschise cu finanțare de la bugetul local și cofinanțare de la Ministerul Dezvoltării. În anul precedent, au fost schimbate 50 de kilometri de conducte, iar pentru anul acesta obiectivul este de a moderniza 70 de kilometri de conducte.

În anul 2023, Primăria Capitalei a înlocuit aproximativ 100 de kilometri de rețea de termoficare, dintre care 50 de kilometri de rețea magistrală, iar restul de rețea secundară. Municipalitatea are în derulare trei proiecte majore pentru reabilitarea rețelei de termoficare, explica Nicușor Dan la începutul anului, cel mai important fiind modernizarea a 210 kilometri de rețea principală, cu fonduri europene în valoare de 260 de milioane de euro. În ciuda faptului că anul trecut s-au înlocuit doar 10 kilometri din această rețea, finanțarea nu va fi pierdută, deoarece proiectul este fazat.

Totuși, Primăria Capitalei a semnalat că numărul de avarii a crescut în 2023 față de 2022, iar numărul debranșărilor continuă să fie ridicat. Aproximativ 11.000 de locuințe au renunțat la sistemul centralizat de încălzire în ultimii patru ani.

Conform datelor furnizate de Primăria Capitalei, în anul 2020 au fost înlocuiți 27,013 kilometri de rețea primară, în 2021 au fost înlocuiți 28,16 kilometri, în 2022 au fost înlocuiți 29,063 kilometri, iar în 2023 au fost înlocuiți 50,075 kilometri de rețea primară. Cele trei proiecte majore pentru modernizarea rețelei de termoficare de care vorbea Nicușor Dan sunt realizate prin finanțări din fonduri europene, bani de la Ministerul Dezvoltării și bani de la bugetul local.

Citește și: Ciprian Ciucu, primarul reales al Sectorului 6, desființează referendumurile propuse de Nicușor Dan: „Pentru ce vrea bani?”