- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicușor Dan spune că bucureștenii ar putea plăti mai mult pentru energia termică

25 Oct, 16:12 • Anghel Valentin
Căldura și apa caldă au șanse mari să se scumpească în București. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a subliniat că decizia finală în acest sens va aparține consilierilor generali.
Nicușor Dan spune că bucureștenii ar putea plăti mai mult pentru energia termică

În prezent, bucureștenii plătesc doar o treime din costul de distribuție și transport, plus pierderi, a precizat Nicușor Dan, într-un interviu la Europa FM.

Decizia finală privind majorarea contribuției populației la prețul gigacaloriei aparține Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

”În acest moment, gigacaloria costă cam 1.000 lei, adică producție și transport, plus toate pierderile, și bucureștenii plătesc 330 lei. Deci e un raport unu la doi între cât plătesc bucureștenii și cât plătește primăria. Evident că noi plătim tot din taxele și impozitele bucureștenilor. E o decizie (mărirea prețului gigacaloriei – n.r.) pe care o s-o ia Consiliul General nou, cel care va fi învestit peste o săptămână. O să avem o discuție pe tema aceasta, da.”, a spus edilul.

Întrebat de ce subvenția pentru apă caldă și căldură este atât de mare în Capitală, Nicușor Dan a explicat: ”Sunt 550.000 de apartamente care sunt branșate. Cred că cei care s-au debranșat sunt de ordinul 20-30-40.000. Și ar fi o adevărată catastrofă ca fenomenul de debranșare să fie foarte mare și, în felul ăsta, sistemul să fie și mai ineficient”.

Citește și Meteo 26-29 octombrie 2024. ANM anunță în ce zone vor fi și -7 grade Celsius

Nicușor Dan: Consiliul va lua decizia consultându-se și cu mine 

La începutul lunii, primarul general al Capitalei dădea asigurări că subvenția municipalității pentru facturile la energie termică ale populației va continua să existe, însă nu a putut preciza cât va fi aceasta începând din iarna care se apropie.

Nicușor Dan a fost întrebat joi, într-o conferință de presă, despre o problemă arzătoare în prag de iarnă pentru majoritatea bucureștenilor: cât va fi preţul gigacaloriei în această iarnă şi cât va fi subvenţia acordată populaţiei.

”Gigacaloria costă 1.000 de lei. Din 1.000 de lei bucureştenii plătesc 330 şi Primăria plăteşte diferenţa de 670, bineînţeles tot impozitele şi taxele bucureştenilor. O să avem un nou Consiliu General începând din noiembrie, probabil funcţional din decembrie, şi pentru că atributul de buget este mai mult al Consiliului decât al primarului, este o decizie pe care o să o ia, bineînţeles consultându-se cu mine şi cu oamenii care sunt implicaţi în fenomenul ăsta, o să o ia noul Consiliu General”, a răspuns edilul.

Citește și Alertă la nivel european! Cauciucuri de iarnă neconforme, scoase la vânzare. Unele provin de la producători cunoscuţi