- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicușor Dan spune că pasajele din București rezistă la un cutremur ”normal”. ”La 7 grade, problemele vor fi mari, dar în special pe clădiri

20 Sep, 14:09 • Anghel Valentin
Edilul Capitalei, Nicușor Dan, afirmă că pasajul bucureștean Unirii rezistă la un cutremur puternic. Edilul a precizat că alte pasaje ”sunt într-o stare mai gravă”, fiind încadrate în ”cea mai rea” categorie de risc. Chiar așa, primarul a dat asigurări că pasajele sunt sigure din punct de vedere al traficului.
Nicușor Dan spune că pasajele din București rezistă la un cutremur ”normal”. ”La 7 grade, problemele vor fi mari, dar în special pe clădiri

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a făcut precizările, la euronews,  în contextul seismului cu magnitudinea de 5,4 pe Richter care s-a produs, luni după-amiază, în judeţul Buzău și a fost resimțit în mai multe zone, inclusiv în București.

Edilul a precizat că, potrivit unei expertize realizate de municipalitate, pasajul Unirii a fost încadrat în categoria a patra de risc, ceea ce înseamnă că ar rezista la un cutremur puternic. ”Podurile și pasajele, din punct de vedere al siguranței, sunt împărțite în cinci – categoria unu e cea mai bună, categoria cinci e cea mai rea, categoria patru se numește nesatisfăcător. Când ești în categoria a patra, nu ești în pericol de prăbușire”, a spus Nicușor Dan, care a inspectat pasajul de sub piața Unirii.

Citește și Centralele la bloc vor fi demontate! Anunț la conducerea Bucureștiului: „Interzicerea e o variantă foarte bună”

Nicușor Dan a mai spus că planșeul de beton aflat sub Piața Unirii ar urma să fie consolidat de Primăria Sectorului 4, care a preluat lucrările respective cu acordul municipalității. Potrivit edilului, astfel de lucrări nu pot fi realizate în regim de urgență, fără o documentație completă și fără respectarea tuturor procedurilor legale. Altfel, s-ar putea ajunge la situații similare cu alte proiecte din oraș, unde nerespectarea avizelor și a procedurilor a provocat întârzieri și probleme suplimentare, mai notează sursa citată.

Primarul Capitalei a mai precizat că, potrivit expertizei făcute în 2018 pentru pasaje și poduri din București, cele mai afectate sunt Obor, Lujerului și București-Ploiești.

”Dacă ar fi fost un risc, le-am fi închis”

Cu toate astea, Nicușor Dan a dat asigurări că atât pasajul Unirii, dar și altele precum Obor și Lujerului sunt sigure din punct de vedere al traficului. ”Să aibă încredere să treacă și pe aici (pasajul Unirii = n.r.), și prin pasajul Obor, și prin Pasajul Lujerului. Dacă ar fi fost un risc, le-am fi închis”, a subliniat el.

Nu sunt specialist în structuri de rezistență, dar în opinia mea, nu există un risc la un cutremur normal de magnitudine 6, la cutremur de magnitudine 7, problemele vor fi mari, dar în special pe clădiri”, a mai spus primarul general al municipiului București.

Citește și Interzis oficial începând cu 1 octombrie. BEC a luat măsura pentru toți românii