Dafora Mediaș, o companie cu o tradiție bogată, de peste jumătate de secol în efectuarea de foraje de petrol, gaze și apă, a intrat în faliment, conform unei decizii de ieri a Tribunalului Sibiu, conform Economedia.ro. Administratorul firmei și acționarul majoritar, Mircea Călburean, a declarat că va face apel împotriva acestei decizii. Compania Dafora se află în insolvență și reorganizare judiciară de mai mulți ani.
„În cadrul dosarului nr. 1747/85/2015 aflat pe rolul Tribunalului Sibiu, având ca obiect procedura de insolvență a societății, în cursul zilei de ieri 10.10.2023 s-a afisat pe portalul instanțelor de judecată faptul ca Tribunalul Sibiu a dispus intrarea societății în procedura falimentului. Vom formula apel impotriva Hotararii respective.”, anunță Dafora.
Dafora se ocupa cu executarea de servicii de foraj onshore pentru petrol, gaze naturale și ape geotermale, lucrări de probe producție și workover, cat si servicii de mentenanta pentru echipamentele de foraj.
Hotărârea privind falimentul a fost luată ca urmare a cererii unei firme de pază din Sibiu, cu o creanță admisă de 22.196,57 lei. Acesta nu este însă singurul creditor care a cerut falimentul Dafora, pe listă mai figurând nume precum ANAF sau Tinmar Energy. Totalul datoriilor recunoscute de Dafora se ridică la peste 307 milioane lei.
În cel mai nou raport făcut de administratorul judiciar al companiei, de luna trecută, acesta arăta că, în ultimul timp, Dafora a contractat noi lucrări și „există posibilitatea ridicată de adjudecare a mai multor proiecte în viitor″. La acea dată, compania fora două sonde pentru Hunt Oil și Fora Oil &Gas și se pregătea pentru forajul altor două, în beneficiul Romgaz.
Te-ar putea interesa și: Virgil Popescu a făcut anunțul! România a atins ținta de înmagazinare pentru iarna ce urmează!
Mai mult de atât, s-a aflat că existau premise pentru recuperarea unor creanțe de circa 25 milioane lei, provenite din contracte tot cu Romgaz.
″(…) debitoarea a întâmpinat în ultima perioadă dificultăți în încasarea propriilor sale creanțe, fapt ce a întârziat posibilitatea acesteia de a achita creanțele propriilor săi creditori, însă nu trebuie pierdut din vedere că aceasta are în continuarea intenția de a desfășura activitate, în vederea achitării creanțelor creditorilor.
Apreciem faptul că deschiderea procedurii falimentului față de Dafora SA în acest moment, cu ignorarea eforturilor depuse de societatea debitoare în vederea redresării și a bunei credințe de care aceasta a dat dovadă, nu este oportună, nici pentru creditori, nici pentru debitoare.
În acest context, solicităm respectuos judecătorului sindic să țină cont (…) atât de principiul enunțat de art. 4 pct. 2 din Legea 85/2014, respectiv al prevalenței reorganizării față de faliment, precum și de faptul că dificultățile înregistrate de societatea debitoare nu sunt manifestarea incapacității acestia de plată a creanțelor, fiind rezultatul unui context obiectiv (situația existent în relația cu Romgaz SA – n.r.), pe care aceasta depune eforturi considerabile pentru a-l depăși și a-și putea asigura resursele necesare în vederea efectuării plăților, iar ulterior în vederea ieșirii din procedura de reorganizare″, se menționează în document, potrivit Profit.ro.
S.C. Dafora S.A. a luat ființă in baza HG Nr.690/1994 prin reorganizarea Regiei Autonome Romgaz Mediaș. Din 1902 și până în 1989, a fost una dintre filialele Companiei Naționale de Gaz.