- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nivelul Dunării crește riscul de inundații istorice în România. Ministrul Mediului anunță zonele afectate

23 Sep, 10:33 • Bumbeneci Diana
Nivelul Dunării continuă să crească, iar riscul de inundații este la fel de mare în România. Ministerul Mediului a luat decizii în regim de urgență.
Nivelul Dunării crește riscul de inundații istorice în România. Ministrul Mediului anunță zonele afectate

Nivelul Dunării crește alarmant de la o zi la alta. Viitura de pe Dunăre avansează rapid către România, iar debitul fluviului continuă să crească alarmant de la o zi la alta. Duminică, la intrarea în țară, în zona Baziaș, Dunărea a înregistrat un debit de 6.100 metri cubi pe secundă, cu mult peste media multianuală pentru luna septembrie, aproape de 3 ori peste normalul perioadei. În cursul săptămânii, debitul ar putea ajunge până la 8.300 metri cubi pe secundă, moment în care este așteptat vârful viiturii și creșterea riscului de inundații severe.

Nivelul Dunării crește riscul de inundații în România

Ministrul Mediului,

împreună cu mai mulţi experți de la Apele Române, survolează cu elicopterul zonele din ţară în care riscul de inundaţii este crescut.

Autoritățile vor verifica digurile de pe Dunăre – 1.800 de km de diguri, iar unde sunt puncte vulnerabile elicopterul va ateriza și se vor face verificările în teren, fiindcă, alături de ministrul Mediului, sunt și experți de la Apele Române.

Ai mai putea citi: Vârful de debit pe Dunăre pune în pericol România. Mircea Fechet anunță cât de gravă este situația: „Fără îndoială că suntem în alertă”

inundații din cauza nivelului Dunării
inundații din cauza nivelului Dunării

Prima oprire va fi la Porțile de Fier, unde autoritățile vor să vadă care e situația digului de după hidrocentrală. De asemenea, se vor verifica și anumite diguri care au avut probleme la inundațiile din 2006.

Debitul Dunării crește cu 1.000 de metri cubi pe secundă în fiecare zi
Potrivit estimărilor, în prezent, debitul Dunării crește cu 1.000 de metri cubi pe secundă în fiecare zi.

Cu toate acestea însă, ministrul Mediului a mai explicat că această viitură n-ar trebui să ne provoace probleme, pentru că digurile noastre pot rezista până la 13.500 de metri cubi pe secundă. Mai mult, potrivit estimărilor hidrologilor, la finalul acestei săptămâni debitul Dunării va atinge 9.500 de metri cubi pe secundă, dublu față de normalul perioadei.

Se estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie. Echipele de intervenţie ale ANAR au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceştia fiind deja aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării, precum şi alte utilaje de intervenţie.

Vezi și: Fără precedent: Dunărea a secat în luna aprilie. În Dolj se recomandă consumul moderat al apei

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult