Noaptea Muzeelor, o inițiativă europeană care a ajuns la ediția cu numărul 20, încurajează publicul să exploreze muzeele din orașele lor în orele târzii. În acest an, evenimentul este marcat de protestele sindicaliștilor din cultură care solicită salarii mai mari. Cu toate acestea, majoritatea centrului culturale din București s-au alăturat totuși programului, după cum arată Wall Street.ro.
Muzeul Grigore Antipa, cel mai frecventat muzeu din București, cu peste 600.000 de vizitatori anual din întreaga lume, a declarat că nu va participa la Noaptea Muzeelor în an, la care erau așteptate peste 10.000 de persoane. Conducerea dorește să atragă astfel atenția asupra problemelor legate de salarizare.
Sindicatul care îndeamnă angajații din muzee să se alăture unui protest sâmbătă, avertizează că „orice presiune sau forţare a angajaţilor de a presta activităţi profesionale în zilele de sărbătoare legală sau după orele de program, exercitată sub orice formă, va fi considerată un abuz”.
Te-ar putea interesa și: Când este Noaptea Muzeelor în 2024. Cel mai mare eveniment cultural din România a ajuns la ediția XX
Filarmonica „George Enescu” se va alătura altor numeroase instituții culturale din România pentru a marca Noaptea Europeană a Muzeelor. Ateneul Român va fi deschis publicului gratuit între orele 22:00 și 01:00, oferind un tur ghidat și un minirecital de cameră printre activitățile planificate pentru acest eveniment special.
Palatul Cesianu-Racoviță este o bijuterie arhitecturală în inima Capitalei. Cei care aleg să o viziteze de Noaptea Muzeelor vor vedea o colecție impresionantă de opere de artă semnate de artiști clasici și contemporani, precum și piese decorative de colecție, ceasuri și bijuterii unice pe care le poți achiziționa direct. În plus, muzeul are o expoziție specială dedicată Licitației de Ceasuri și Bijuterii de Lux, cu prețuri de pornire fixe de la 100 de euro.
Casa Artelor Dinu Lipatti își deschide porțile sâmbătă, 18 mai 2024, între orele 18:00 și 23:00, oferind o experiență unică în universul celui mai mare pianist și compozitor român, Dinu Lipatti, și al familiei sale, la evenimentul special „Noaptea Muzeelor la Casa Artelor Dinu Lipatti”. Această inițiativă culturală este realizată în parteneriat cu Rețeaua Națională a Muzeelor din România și oferă oportunitatea de a explora Casa Lipatti, alături de expoziții și proiecții de film ce aduc în lumină viața și opera acestui maestru al pianului, remarcabil în istoria muzicii românești.
Muzeul Național Cotroceni participă la cea de-a XX-a ediție a evenimentului „Noaptea Muzeelor”, invitând pasionații de istorie și artă să exploreze bogăția sa culturală. Turul din acest an va cuprinde vizite la Saloanele Regale, aflate la etajul I al muzeului, Expoziția aniversară „Ileana Dana Marinescu – 80”, găzduită pe holul paralel cu Salonul Cerchez, și Spațiile Medievale unde va avea loc Salonul Artelor Decorative 2024.
Citește și: Noaptea muzeelor, în pericol din cauza protestelor. Sindicaliștii din cultură cer salarii mai mari