- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noduri rutiere proiectate pe autostrăzile care pornesc din București spre Pitești, Constanța și Ploiești. CNAIR deschide licitația pentru construirea nodurilor de la Ionești pe Autostrada A1, Dragoș-Vodă pe A2 și Gruiu pe A3

28 Oct, 14:26 • Fundeanu Madalina
Consiliul de Administrație al Companiei de Drumuri a aprobat pornirea licitațiilor pentru execuția a trei noduri rutiere pe Autostrăzile A1 București – Pitești, A2 București – Constanța și A3 București – Ploiești. Contractul de proiectare a fost semnat cu Search în primăvara 2021, avea 10 luni termen de relizare, iar ultimul termen de finalizare este 24 octombrie 2023.
Noduri rutiere proiectate pe autostrăzile care pornesc din București spre Pitești, Constanța și Ploiești. CNAIR deschide licitația pentru construirea nodurilor de la Ionești pe Autostrada A1, Dragoș-Vodă pe A2 și Gruiu pe A3

Consiliul de Administrație al Companiei de Drumuri a dat startul licitațiilor pentru execuția a trei noduri rutiere pe Autostrăzile A1 București – Pitești, A2 București – Constanța și A3 București – Ploiești. Pe A1 București – Pitești nodul rutier de la Ionești km 72 va fi realizat la intersecția cu Drumul Județean 702 F, județul Dâmbovița, pe Autostrada Soarelui nodul rutier de la Dragoș-Vodă este proiectat la km 90 în județul Călărași, intersecție cu DJ 306, iar pe A3 București – Ploiești la Gruiu, km 36, intersecția cu Drumul Județean 101 C, în Ilfov, conform Economedia.

Noduri rutiere pentru autostrăzile din România

Contractul de proiectare a fost semnat cu Search în primăvara 2021, avea 10 luni termen de relizare, iar ultimul termen de finalizare este 24 octombrie 2023, după 16 acte adiționale.

Nodul rutier de la Ionești, pe A1, este la doar câțiva kilometri distanță de cel existent la Petrești-Greci, intersecția cu DN 61, legătura cu Târgoviște via Găești sau cu DN 7 București – Pitești. Pentru nodul rutier Dragoș-Vodă de pe Autostrada Soarelui, amplasarea este proiectată între descărcările de la Lehliu (km 64) și Drajna (km 105), iar nodul de la Gruiu de pe A3 va asigura o a doua legătură pentru Snagov la A3, respectiv cu DJ 101, spre Urziceni (DN 2) și Mizil DN 1 B. Noduri apropiate sunt la Moara Vlăsiei (Ilfov) și Gherghița în Prahova, iar la Dumbrava se va face conexiunea cu A7 Autostrada Moldovei.

Pentru noduruile de la Dragoș-Vodă și Gruiu, Ministerul Transporturilor a lansat luna aceasta procedurile necesare exproprierilor. Pentru acesta, exproprierile se fac pe o suprafață de peste 300.000 metri pătrați în comunele Dragoș Vodă și Vâlcelele.

Citește și: Vești noi despre Autostrada Unirii A8: Curtea de Apel București a respins contestația Danlin pentru lotul 3 atribuit UMB. Danlin, obligat să plătească către UMB cheltuieli de judecată de aproape 12 000 lei

Autostrăzi
Autostrăzi

„Pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național ,,Realizarea a trei noduri rutiere pe autostrăzile A1, A2, A3 în zona de Sud-Est a României – Nod Rutier Autostrada A2 km 90+100 cu DJ 306 la Dragoș Vodă’’ indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții au fost aprobaţi prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrului transporturilor și infrasctructurii nr. 199/25.01.2023 și nu necesită modificări sau completări la data prezentei.

În vederea realizării obiectivului de investiții este necesar a fi expropriată o suprafață de 249.593 mp teren, aferentă unui număr de 29 imobile proprietate privată. În acest sens, prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea declanșării procedurii de expropriere pentru un număr de 29 imobile având o suprafață de 249.593 mp. De asemenea, este necesară și o suprafață totală de 50.740 mp , reprezentând 18 imobile proprietate publică a statului, precum și o suprafață de 34.700 mp, reprezentând 7 imobile publică a unităților administrativ-teritoriale”, este menționat în Nota de Fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

Pentru nodul rutier de la Gruiu pe A3 București – Ploiești vor fi expropriate 159 de imobile cu o suprafață de peste 90.000 mp. Despăgubirile sunt estimate la 1,4 milioane lei:

„Pentru realizarea obiectivului de investiții ,,Realizarea a trei noduri rutiere pe autostrăzile A1, A2, A3 în zona de Sud-Est a României – Nod rutier Autostrada A3 km 36+700 cu DJ 101C la Gruiu”, indicatorii tehnico-economici au fost aprobați prin Ordinul viceprim – ministrului, ministrului transporturilor și infrastructurii nr. 84/2023 și nu necesită modificări sau completări la data prezentei.

Realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Realizarea a trei noduri rutiere pe autostrăzile A1, A2, A3 în zona de Sud-Est a României – Nod rutier Autostrada A3 km 36+700 cu DJ 101C la Gruiu”, este condiționată de ocuparea unei suprafețe totale de 92.429 mp teren, aferentă unui număr de 159 imobile proprietate privată. În acest sens, prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea declanșării procedurii de expropriere pentru un număr de 159 imobile având o suprafață de 92.429 mp”.

În plus, Explan proiectează 8 noi noduri rutiere pe reţeaua de autostrăzi în circulaţie, respectiv 5 noduri rutiere/descărcări pe şantierele autostrăzilor în lucru.

Vezi și: Va fi posibil ca permisul auto să se obțină mai repede? Iată ce modificări vor exista în Codul Rutier 2023!

Urmărește Daily Business pe Google News