- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi beneficii din partea statului! O anumită categorie de români va putea beneficia de acestea!

06 Dec, 12:02 • Oprea Alina
În Parlament a fost pusă în dezbatere o propunere legislativă cu privire la o categorie de români căreia i se va acorda anumite beneficii! Acestea au în vedere servicii stomatologice gratuite!
Noi beneficii din partea statului! O anumită categorie de români va putea beneficia de acestea!

Aceste vești vor bucura toți românii. A fost pusă în dezbatere o propunere legislativă la Parlament, iar persoanele cu handicap vor putea beneficia în mod gratuit de serviciile medicale oferite în cabinetele de medicină dentară, precum și de medicamentele și dispozitivele medicale stomatologice.

Lucrările dentare sunt destul de costisitoare, de aceea și această propunere legislativă, iar majoritatea nu își pot permite din indemnizația de handicap. Conturile vor fi suportate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Dacă legea aceasta va fi aprobată, acest nou drept al românilor cu dizabilități ar putea rămâne doar pe hârtie, ca și „analizele gratuite” de care ar trebui să beneficieze toți asigurații din sistem, din cauza fondurilor veșnic insuficiente. Mai mult decât atât, medicii stomatologi nu se înghesuie să lucreze cu CNAS, de aceea doar 16% au contracte cu casele de asigurări de sănătate.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, pus pe masa senatorilor la începutul acestei săptămâni, este inițiat de șapte parlamentari, dintre care șase sunt de la PSD și unul de la PNL.

Ai putea fi interesat și de: O nouă asigurare de viață pe piața din România! Românii pot primi banii înapoi într-un procent de 30% sau 50%

Această categorie de români va beneficia de servicii stomatologice gratuite

„Practic, pentru aceste servicii stomatologice ar fi extrem de utilă o susţinere de natură financiară, în contextul în care aceste categorii de persoane defavorizate nu şi le-ar putea permite niciodată. În majoritatea cazurilor, persoanele cu handicap au afecţiuni care se menţin pe tot parcusul vieţii, iar costurile pe care familiile acestora trebuie să le suporte pentru toate terapiile/tratamentele necesare, inclusiv cele stomatologice, sunt enorme, raportat la veniturile din România. Sunt multe alte cheltuieli, în funcţie de dizabilitate, cum ar fi produse de igienă, îmbrăcăminte specială, alimente variate şi diversificate, tot felul de medicamente, suplimente alimentare, nutritive”, se arată în expunerea de motive care însoțește propunerea legislativă, conform bugetul.ro.

Servicii stomatologice gratuite pentru o categorie de români
Servicii stomatologice gratuite pentru o categorie de români

Așadar, pe lângă asistența medicală gratuită, inclusiv medicamentele gratuite, atât pentru tratamentul ambulatoriu, cât și pe timpul spitalizării, pe care românii cu dizabilități ar trebui să le primească în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, conform legislației în vigoare, proiectul de lege stipulează ca toți copiii şi adulţii cu handicap să beneficieze de servicii de medicină dentară, servicii stomatologice şi tratamentele dentare suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

„Persoanele cu handicap, (sic!) beneficiază în mod gratuit de asistenţă medicală constând în servicii medicale pentru medicina dentară/servicii stomatologice, medicamente şi dispozitive medicale stomatologice, care se suportă din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile contractului-cadru din sistemul de asigurări sociale de sănătate”, potrivit documentului care este pus în dezbatere, conform sursei citate.

Românii cu dizabilități nu își vor putea permite aceste servicii fără acest sprijin, nici măcar servicii stomatologice de bază, cum ar fi o extracție dentară sau o plombă, având în vedere sumele mici pe care le primesc aceștia.

La ora actuală, în România, persoanele cu grad grav (gradul 1) de dizabilitate beneficiază de indemnizaţia totală de handicap în cuantum de 526 de lei (indemnizaţie de 368 lei + buget complementar 158 de lei), precizează inițiatorii legii, iar cele cu grad de handicap accentuat primesc doar indemnizaţia totală de handicap de 395 de lei (279 de lei indemnizaţie și 116 lei buget complementar).

„O persoană încadrată în grad de handicap afectează semnificativ întreaga familie, costurile cu terapiile, programele, educaţia, sănătatea fiind extrem de costisitoare, motiv pentru care considerăm absolut necesar ca aceste persoane, în mod evident dezavantajate, să poată beneficia de suport din partea statului, prin acordarea facilităţilor serviciilor stomatologice”, argumentează inițiatorii, adăugând că, pentru aceste persoane, tratamentele trebuie să fie gratuite „inclusiv pentru aparatele ortodontice, obturaţii, anestezii, extracţii sau proteze dentare, precum şi reparaţia acestora.

Având în vedere gravitatea situaţiilor cu care se confruntă persoanele cu handicap (…), avem convingerea că vor fi identificate fondurile necesare pentru acoperirea serviciilor medicale dentare/stomatologice pentru persoanele cu handicap, din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, concluzionează autorii proiectului de lege, conform jurnalul.ro.

Ai putea fi interesat și de: Asigurare opţională la sănătate pentru cei care au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 18.000 de lei după majorarea salariului minim. Suma pe care o vor plăti pentru CASS

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...