Servicii stomatologice gratuite pentru o categorie de români! Plenul Senatului a adoptat, luni, 12 martie, un proiect iniţiat de parlamentari PSD care completează Legea nr. 448/2006 în ceea ce privește protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, potrivit informațiilor prezentate de știripesurse.ro.
Prin urmare, acestea, atât copii, cât şi adulţi, vor beneficia de servicii de medicină dentară, servicii stomatologice şi tratamente dentare suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
„Dacă există un segment de populaţie care are nevoie de suport şi ajutor medical pe acest segment, persoanele cu handicap şi familiile acestora ocupă printre primele locuri.
O persoană încadrată în grad de handicap afectează semnificativ întreaga familie, costurile cu terapiile, programele, educaţia, sănătatea fiind extrem de costisitoare, motiv pentru care considerăm absolut necesar ca aceste persoane, în mod evident dezavantajate, să poată beneficia de suport din partea statului, prin acordarea facilităţilor serviciilor stomatologice”, este notat în expunerea de motive.
Citește și: Anunțul momentului pentru asigurații CAS. Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate în 2024
Potrivit proiectului de act normativ, în momentul de fașă, în țara noastră persoanele cu grad grav (gradul I) de dizabilitate beneficiază de indemnizaţia totală de handicap, în cuantum de 526 lei (indemnizaţie de 368 lei plus buget complementar 158 de lei), iar cele cu grad de handicap accentuat primesc doar indemnizaţia totală de handicap de 395 de lei (indemnizaţie 279 de lei plus buget complementar 116 lei).
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.
În România se află 890.702 persoane încadrate în grad de handicap, fiind luate în calcul persoanele de 16 și peste 16 ani. Dintre aceste persoane 9.282 au handicap ușor, 90.277 au handicap mediu, 413.205 au handicap accentuat și 377.988 au handicap grav.
În 2024, sumele alocate pentru servicii stomatologice au fost reduse la jumătate față de anul trecut, după cum spun medicii stomatologi. Astfel, un destist de la oraș poate oferi servicii de 3000 de lei pe lună, conform EuropaFM.
Anul trecut, suma decontata de CAS era de aproximativ 6000 lei pentru un medic stomatolog specialist din mediul urban și de aproximativ 4.000 de lei pentru un stomatolog generalist, potrivit reprezentanților Colegiului medicilor stomatologi.
Prin scăderea plafonului pentru decontare la jumătate, un dentist specialist din urban ar urma să aibă un plafon maxim de 3175 lei pe lună. Acest lucru înseamnă că va mai putea trata aproximativ 5 pacienți lunar.
România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul anual de vizite la dentist.