România are a treia cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană, cu o medie de 76,6 ani, anunță Eurostat. Astfel, un român care muncește o viață întreagă, la bătrânețe ajunge să primească atât de puțini bani încât nici nu îi ajung pentru strictul necesar. Iată ce pensie primește pensie un român, dacă a lucrat 15 ani cu carte de muncă.
Potrivit informațiilor Eurostat, România are a treia cea mai mică speranță de viață din UE, la 76,6 ani. Letonia, cu 75,9 ani, și Bulgaria, cu 75,8 ani, se află mai jos în acest clasament. În contrast, Spania are cea mai mare speranță de viață din Uniunea Europeană, la 84 de ani, depășind media comunitară de 81,5 ani. În România, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.
Câți bani primește pensie un român, dacă a lucrat 15 ani cu carte de muncă
Pentru a beneficia de pensia minimă, un român trebuie să cotizeze timp de 15 ani. În prezent, pensia minimă este de 1.281 lei, conform Antena3.
Citește și: Pensii iulie 2024. Banii ajung diferit la pensionari luna aceasta. Anunț CNPP
Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Dintr-un salariu minim, 25% se direcționează către fondul de pensii, ceea ce înseamnă că statul reține lunar 775 de lei.
Dintr-un salariu mediu, statul reține aproximativ 2.000 lei lunar. În prezent, pensia minimă este de 1.281 lei, iar pensia medie se ridică la 2.125 lei. Analiștii consideră că, după pensionare, românii ajung să primească mai puțin de jumătate din suma cotizată.
”Paradoxul este că, atunci când intră în perioada de pensionare, media beneficiilor acordate unui cetățean român reprezintă doar 40%-50% din venitul pe care îl obținea anterior”, au transmis specialiștii.
Câți bani cotizăm în fiecare lună pentru pensii
Bărbații pot ieși la pensie cu 5 ani mai devreme, iar femeile cu peste 3 ani, fără nicio penalizare. Mai mult, vor beneficia de o pensie mai consistentă.
Bărbații pot beneficia de mai multe puncte de stabilitate sau bonusuri în sistemul de pensii. Ei trebuie să fi lucrăt minim 40 de ani pentru a putea ieși la pensie anticipat.
De partea cealaltă, femeile pot ieși la pensie mai devreme cu 3 ani fără să fie penalizate. Vor avea parte de acest beneficiu pentru fiecare copil, vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni. În plus, perioada de concediu maternal este considerată o perioadă contributivă.