Guvernul a adoptat documentul austerității. Executivul a decis să altereze cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, iar în același timp, plafonul de impunere va fi redus semnificativ, informează ziare.com.
Experții fiscali consultați de Ziare.com arată că ideea din spatele documentului austerității ar fi corelarea plafonului fiscal care delimitează o microîntreprindere cu plafonul pentru scutirea de TVA pentru afacerile mici. Experții trag un semnal de alarmă și informează că aplicarea regimului de impunere a impozitului redus a devenit foarte restrictivă. În draftul noii modificări aduse Legii 227/2015 se arată următoarele cote de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor:
Citește și despre: Lovitură pentru proprietari! Românii trebuie să plătească un impozit mai mare la vânzarea locuințelor. Guvernul impune o nouă măsură fiscală
Dacă o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 300.000 de lei în cursul unui an fiscal și o rată a rentabilității de peste 30%, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează acest caz. Totodată, sumele care reprezintă sponsorizări și cele care reprezintă achiziția de aparate de case de marcat electronice fiscale rămase de reportat nu se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat după 1 ianuarie 2024, conform legii.
Noile modificări au atras atenția experților. Specialiștii trag un semnal de alarmă: schimbările au venit din scurt și nu au fost supuse unui studiu riguros. Surse din mediul fiscal au afirmat că impozitul pe microîntreprinderi va deveni dificil de aplicat în practică, pentru că este supus unui număr ridicat de condiții.
„Condițiile pentru aplicarea regimului de impunere a impozitului redus au devenit foarte restrictive. Se încearcă descurajarea pe cât de mult posibil a acestui regim fiscal”, a declarat unul dintre experții în fiscalitate contactați de Ziare.com.
Nadia Oanea, antreprenor, consultant fiscal și specialist în fiscalitate națională și internațională, a explicat pentru Ziare.com că ”300.000 de lei este plafonul pentru scutire de TVA. Era 85.000 de euro, calculat la cursul de la data aderării, adică 300.000 de lei. Se dorește ca până la depășirea plafonului de 300.000 de lei pentru TVA o companie să poată fi considerată și microîntreprindere, iar noua cotă de impozitare în acest caz să fie de 1%”. După ce este depășit plafonul în venituri, doar anumite societăți mai pot rămâne microîntreprinderi conform propunerii de modificare a legii. Noul document are în vedere inclusiv încadrarea într-o listă foarte scurtă de coduri CAEN amintite mai sus și în limita marjei de profit de 30%.
„Ideea din spatele noii legislații ar fi corelarea plafonului pentru microîntreprinderi cu plafonul pentru scutirea de TVA pentru micile întreprinderi”, a specificat Nadia Oanea.
„Acum microîntreprinderile sunt obligate să aibă cel puțin un angajat, deci cota diferențiată nu mai depinde de salariați, ci se referă pur și simplu discuția de anul trecut de reducere a plafonului la microîntreprinderi la 500.000 de euro și că se va mai reduce în continuare astfel încât regimul să fie aplicabil pentru foarte puține firme și doar pentru firme foarte mici, doar că acum propunerea care circulă în presă vine să reducă acest plafon din start. Nu mai există o reducere graduală a aplicării regimului de microîntreprindere”, a declarat expertul.
Nadia Oanea a explicat că există modificări importante, dacă discutăm despre societățile comerciale care înregistrează pierderi. Acestora li se impune un impozit minim. Expertul spune că firmele care ies în pierderi vor fi obligate, în același timp, să achite un impozit pe profit.
Plafonarea la 300.000 de lei a marjei de impozitare și TVA și măsurile legate de impozitarea microîntreprinderilor va intra în vigoare începând cu data de 1 octombrie 2023. Totodată, de la 1 ianuarie 2024 se aplică calculul ajutorului fiscal și vor fi implementate prevederile care reglementează deținerea directă sau indirectă a unei cote părți de 25% din valoarea acțiunilor.