Anchetatorii din Olanda care se ocupă de dosarul furtului tezaurului dacic de la Muzeul de Artă Drents spun că există mai multe indicii conform cărora suspecţii în cazul furtului obiectelor dacice din aur ar fi din Olanda de Nord, după ce anterior fusese emisă ipoteza că ar fi români sau că în jaf ar fi implicat celebrul clan Remmo din Germania.
Autorităţile au transmis un apel prin care le cer hoţilor să înapoieze de bună voie obiectele din aur furate, dar între timp continuă investigaţiile.
Ancheta din Olanda a scos la iveală că cei trei hoţi au folosit explozibil pentru a arunca în aer uşa grea de la intrare, pentru a avea acces în muzeu. În interior, ei au spart, printre altele, o vitrină în care se aflau obiectele de valoare – coiful de la Coţofeneşti şi trei brăţări de aur.
Poliţia a lansat un apel la populaţie în cazul în care a găsit obiecte în apropierea muzeului ce ar putea avea legătură cu jaful să anunţe poliţia.
Până acum au fost găsite deja unelte care au fost folosite de infractori – două ciocane şi o rangă. Imagini de pe camerele de supraveghere îi arată în timp ce le folosesc la spargere. Un baros a fost scos dintr-un canal cu apă din apropierea muzeului.
”Este inadmisibil ce s-a întâmplat cu tezaurul românesc într-un muzeu din Olanda. Nu s-a pomenit până acum ca un tezaur de o asemenea valoare, mai ales că reprezintă identitatea unui stat, să fie expusă fără pază. Este responsabilitatea, în totalitate, a guvernului olandez, a spus premierul Ciolacu într-o postare pe Tik Tok.
”Nu în ultimul rând, vom lua măsuri ca un astfel de demers să nu mai fie la îndemâna deciziei unui ministru. Dacă autorităţile olandeze nu vor reuşi să recupereze tezaurul românesc, statul român va apela la companii specializate, externe, în ceea ce priveşte recuperarea de obiecte de artă”, a mai spus şeful Executivului.