- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi explicații pentru șoferi privind scandalul Drug-test. Poliția Română: „Nu toţi şoferii sunt testaţi”

06 Jul, 15:35 • Fundeanu Madalina
Poliția Română vine cu mai multe explicații privind OUG 84. Astfel, conform declarațiilor, nu toți șoferii vor fi testați în trafic. Află detaliile!
Noi explicații pentru șoferi privind scandalul Drug-test. Poliția Română: „Nu toţi şoferii sunt testaţi”

Poliţia Română a transmis, sâmbătă, noi precizări despre OUG 84/ 2024. Potrivit declarațiilor, nu toţi şoferii sunt testaţi, riscând retragerea permisului, ci doar cei care au istoric de consum de susbstanţe interzise sau alcool, dacă au un „comportament nefiresc” sau dacă se găsesc în vehicul sticle sau substanţe suspecte, conform News.ro.

Poliția Română vine cu mai multe explicații pentru șoferi privind OUG 84

Mai mult de atât, pentru a se reduce timpul de aşteptare, Poliţia Română a declarat că laboratoare proprii, autorizate, vor avea posibilitatea de a realiza teste de sânge.

„Anterior definitivării textului şi adoptării actului normativ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei rutiere, acesta a fost postat în transparenţă decizională şi, ulterior, supus dezbaterii publice, tocmai pentru a se cunoaşte clar intenţia de reglementare în domeniul circulaţiei pe drumurile publice. De altfel, în urma parcurgerii acestor etape, au fost luate în considerare propuneri sau observaţii cu privire la prevederile proiectului de act normativ”, declară oficialii Poliţiei Române.

Autoritățile mai explică faptul că retragerea permisului de conducere exista deja în legislaţia rutieră anterioară emiterii OG 84, având un caracter administrativ, neavând un rol punitiv, ci preventiv, fiind dispusă în scris. Aceasta se aplica atunci când, de exemplu, șoferii sunt declarați inapți din punct de vedere medical pentru a conduce autovehiculele pe drumurile publice ori dacă nu respectă obligaţia legală de a se prezenta la examinarea medicală, necesară certificării aptitudinilor de a conduce un autovehicul pe drumurile publice.

Citește și: Marcel Ciolacu, răspuns dur pentru șoferii români: „Nu e o catastrofă dacă rămâi fără permis 2 zile”

șoferi băuți sau drogați la volan
șoferi băuți sau drogați la volan

„Prin actul normativ amintit, respectiv OG 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative (retragere permis) şi în situaţiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligaţia legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, deşi este identificat în trafic având:

a) sancţiuni contravenţionale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârşirea contravenţiei de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice;

b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a unor substanţe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanţe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulaţie, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârşit infracţiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;

c) în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;

d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive”, mai arată IGPR.

Potrivit instituţiei, nu toţi şoferii sunt testaţi, aşa cum s-a zvonit, ci doar cei care se regăsesc într-una dintre situaţiile menționate anterior.

IGPR a mai transmis că retragerea permisului de conducere în cazul acestui refuz încetează, iar şoferul primeşte permisul înapoi, dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă lipsa în organism a alcoolului sau a substanţelor psihoactive.

„Mai mult, această măsură a retragerii permisului de conducere nu presupune întocmirea unui dosar penal. Măsura administrativă de retragere a permisului de conducere poate fi contestată, conform Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanţa competentă având posibilitatea suspendării executării actului administrativ/anulării actului administrativ.

Prin instituţiile juridice prevăzute, legislaţia rutieră are drept scop protejarea unor valori fundamentale, precum viaţa, integritatea corporală şi sănătatea tuturor persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, care trebuie să primeze în faţa unei singure persoane care pune în pericol pe ceilalţi”, se mai arată în comunicatul Poliţiei.

Vezi și: Reguli noi pentru şoferi. Ce se întâmplă dacă primesc amendă şi refuză primirea procesului-verbal