- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi fonduri europene. Se dau GRATIS 100.000 de euro pe an

04 Sep, 09:31 • Bumbeneci Diana
Fonduri europene pentru români. Se dau gratis 100.000 de euro pe an dacă depui documentele necesare.
Noi fonduri europene. Se dau GRATIS 100.000 de euro pe an

Un nou sprijin semnificativ pentru românii care au nevoie de fonduri europene. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) are, la ora actuală, o singură măsură deschisă pentru fermierii care vor să acceseze fonduri europene. Aceasta este destinată grupurilor de producători agricoli, care pot obține până la 100.000 de euro pe an, cu rată de cofinanțare zero.

Fonduri europene pentru români

Despre noua formă de finanțare, DR 33, a oferit detalii Gabriela Fekete, consultant în domeniu. Conform specialistului, DR 33 este deschisă pentru români în perioada 19 august-18 noiembrie.

„În momentul de față, pe site-ul AFIR, este o singură linie de finanțare deschisă, este vorba despre DR-33 pentru grupurile de producători. Este deschisă în perioada 19 august – 18 noiembrie. Prin această măsură se pot finanța grupurile de producători în sectoarele agricol și pomicol, constituite în baza legislației naționale în vigoare. Sunt eligibile aproximativ toate cheltuielile de funcționare a grupurilor de producători.

Este o sumă de 100.000 de euro/an timp de 5 ani de zile. În anul 1 de la recunoaștere, 10% din comercializare, fără a depăși suma maximă de 100.000 de euro. În anul 2, 8%, pe urmă 6% în anul 3, iar în anul 5 maxim 4%, fără a depăși 100.000 de euro. Ce trebuie să știm este că, la această măsură, aportul din partea fermierului este zero. Eu cred că o cooperativă cu cel puțin 10 membri ar putea câștiga liniștit 100.000 de euro pe an ca și grup de producători”, a precizat consultantul Gabriela Fekete pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Vezi și: 30.000 de euro fonduri pentru fiecare român. Condiții de eligibilitate

Cât despre linia de finanțare DR-12, destinată tinerilor fermieri instalați și fermierilor recent instalați, momentan nu se cunosc detalii cu privire la data exactă de lansare, însă luna preconizată este octombrie.

”Pentru DR-12 și celelalte linii de finanțare care au apărut în calendarul pentru anul acesta încă nu am avut ghiduri consultative. Sperăm să nu fie lansate toate deodată, dar după cum preconizez eu, DR-12 va fi lansată cam prin luna octombrie”, a mai precizat Gabriela Fekete.

Ai mai putea citi și: Peste 60.000 de pensionari NU pot rezolva problemele la CNPP. Daniel Baciu: „Au fost trimise către toți”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult