- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi majorări la pensie pentru o categorie de români. Anunțul oficial de la Guvern pentru cine nu a beneficiat de recalculare

27 Sep, 10:01 • Bumbeneci Diana
Noi creșteri de pensie pentru o categorie de pensionari care au muncit doar până la 60 ani. Nu au beneficiat de niciun avantaj în urma recalculării.
Noi majorări la pensie pentru o categorie de români. Anunțul oficial de la Guvern pentru cine nu a beneficiat de recalculare

Pensie mai mare vor și foștii militari și polițiștii care amenință cu proteste înainte de alegeri dacă Guvernul nu ia în calcul problemele cu care se confruntă această categorie de salariați.

Noi majorări la pensie pentru o categorie de români

Una dintre cele mai vechi și importante situații este cea legată de pensiile cadrelor militare a căror plafon nu a mai crescut de foarte mult timp.

De aici a și venit propunerea de a acorda un beneficiu fiscal celor care au pensii între 2.000-3.000 de lei să nu mai fie impozitate.

Chiar dacă aceasta reprezintă o categorie care se pensionează mai devreme față de alți lucrători, condițiile de lucru sunt dificile și legislația din România prevede ca vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă este de 60 de ani. Seniorii trebuie să îndeplinească doar două condiții.

a) au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;

b) au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

De-a lungul timpului au existat nenumărate discuții legate de aplicarea măsurii de neimpozitare a pensiilor care au o valoare între 2.000 – 3.000 de lei, fapt care a fost propus și de Ministerul Finanțelor la jumătatea lunii septembrie. Astfel, pensiile militare ar putea crește cu câteva sute de lei.

„Se propune majorarea plafonului lunar neimpozabil, de la 2.000 lei la 3.000 de lei, şi în cazul pensiilor militare de stat acordate în baza Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, de la aceeaşi dată de la care această măsură se aplică în cazul pensiilor stabilite pe baza principiului contributivităţii, respectiv, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024”, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, publicat marţi seara de instituţie.

pensie
pensie

Pensie mai mare pentru militari și polițiști

Militarilor, poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare în activitate li se reţine din solda/salariul lunar brut o contribuţie individuală la bugetul de stat, a cărei cotă este egală cu cota de contribuţie de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi care se virează la bugetul de stat.

„Acest context legislativ face dificilă determinarea componentei contributive a pensiilor militare, fapt ce defavorizează beneficiarii acestor drepturi de pensie faţă de alte categorii de pensionari, cu precădere faţă de beneficiarii de pensii de serviciu, în sensul în care pentru pensiile militare se aplică cotele progresive de impozitare prevăzute de legislaţia fiscală pentru componenta necontributivă, deşi aceste pensii au o componentă contributivă, dar care nu poate fi determinată.

Având în vedere faptul că regimul fiscal aplicabil veniturilor din pensie acordate în baza Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare este defavorabil atât din perspectiva cotelor de impozitare, cât şi din cea a nivelului plafonului neimpozabil utilizat la stabilirea impozitului pe venit, se impune majorarea plafonului lunar neimpozabil de la 2.000 lei la 3.000 lei pentru beneficiarii de pensii militare”, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă.

Vezi și:Noi măsuri pentru pensionari. Simona Bucura Oprescu: „Să existe şi acea majorare de 10% suplimentară”

Se anunță proteste

Între sistemul pensiilor militare de stat şi sistemul public de pensii, precum şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie.

O altă categorie pentru a discuta pe marginea unor revendicări legitime, care privesc drepturile restante (economico-financiare) ale polițiștilor și personalului contractual din MAI (restanțele din Legea-cadru 153/2017, dar și altele, acumulate în ultii ani), precum și interesele pensionarilor militari, privind actualizarea cuantumului pensiei, în raport cu valorile coeficienților aflați în plată în cazul colegilor în activitate”, se arată într-o adresă a Federației Sindicatelor Polițiștilor.

Mai mult decât atât, sindicaliștii vor să declanșeze proteste masive chiar înainte de alegeri dacă nu sunt luate în considerare revendicările.

„În cazul în care dialogul social vizând aceste revendicări nu va da rezultatul scontat de FSNPPC, iar factorii decizionali vor tărăgăna identificarea unor soluții fiscal-bugetare, în timp rezonabil, ne-am rezervat dreptul de a organiza maifestări sindicale de protest, în perioada pre-electorală, și de a le propune polițiștilor refuzul pazei secțiilor de vot, cu ocazia alegerilor din trim. IV a.c., dat fiind faptul că astfel de misiuni exced fișei postului”, se mai arată în anunț.

Citește și:Finanțarea anului în România. Românii pot primi între 300.000 de euro și 2 milioane de euro

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult