Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în decursul zilei de vineri, decretul legat de promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 212/2015 privind modalitatea de gestionare a mașinilor şi a mașinilor scoase din uz, potrivit Economedia.
Legea promulgată de către președintele României are în vedere ca operatorii respectivi să fie obligaţi să monteze anumite panouri care să aibă ca scop împrejmuirea locaţiei, pentru protejarea din punct de vedere estetic a zonei şi a prevenirii propagării zgomotelor.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, la sfârşitul lui martie, un proiect de lege potrivit căruia operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare, tratare, dezmembrare a mașinilor scoase din uz sunt obligaţi să semnalizeze activitatea pe care o desfăşoară, prin indicarea pe panouri montate în zone cu vizibilitate bună a elementelor de identificare corespunzătoare activităţii.
Citește și: Reguli dure pentru șoferi în UE. A fost anunțată data limită pentru mașinile care folosesc acest combustibil
„Operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare, tratare, colectare şi tratare sau operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de dezmembrare, după caz, a vehiculelor scoase din uz sunt obligaţi să semnalizeze activitatea pe care o desfăşoară, prin indicarea pe panouri montate în zone cu vizibilitate bună, a elementelor de identificare corespunzătoare activităţii.
De asemenea, operatorii sunt obligaţi la montarea unor panouri care au ca scop împrejmuirea locaţiei pentru protejarea din punct de vedere estetic a zonei, a prevenirii propagării zgomotelor, precum şi a prevenirii accesului persoanelor neautorizate”, se arată în proiectul inițiat de către deputatul PSD Eugen Neaţă.
Încălcarea prevederilor dispoziţiilor prezentei legi constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni, şi se sancţionează după cum urmează:
„cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice, în cazul nerespectării de către operatorii economici care efectuează operaţiuni de colectare, colectare şi tratare, tratare, de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz a obligaţiilor prevăzute la art. 13 alin. (1) – (3) şi (4) – (7), precum şi a cerinţelor minime prevăzute în anexa nr. 2”.
De asemenea, este introdusă și o literă conform căreia încălcarea prevederilor dispoziţiilor prezentei legi constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni, şi se sancţionează după cum urmează:
„cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, în cazul nerespectării de către operatorii economici care desfăşoară activităţi de colectare, tratare, colectare şi tratare sau operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de dezmembrare, după caz, a vehiculelor a obligaţiilor prevăzute la art.13 alin. (3¹)”, potrivit sursei citate.
Vezi mai multe știri: Creștere de 12% a vânzărilor de mașini electrice și hibride în martie. „Creşterea a încetinit, dar există elemente pozitive”