Românii care sunt deja prosumatori sau care doresc să devină prin instalarea de capacități de producere a energiei electrice, cu puteri instalate cuprinse între 10,8 kW și 400 kW, vor fi obligați prin lege să-și monteze instalații de stocare a energiei, conform unui nou amendament lansat de PSD și adoptat miercuri de Parlament, informează Economedia.
Prin urmare, instalațiile de stocare ale prosumatorilor vor trebui să aibă o capacitate de minim 30% din puterea instalată a unităților de producție cu care sunt asociate, pentru puteri ale acestor unități cuprinse între 3 și 200 kW.
În ceea ce privește unitățile de producție cu puteri între 200 și 400 kW, instalațiile de stocare vor trebui să aibă o capacitate de minim 50% din puterea instalată.
Conform amendamentului propus de PSD, prosumatorii cu o putere instalată de până la 400 Kv/loc de producție, vor fi scutiți prin Lege de la plata dezechilibrelor. Ca urmare, aceștia nu sunt interesați de autoechilibrare și de reducerea dezechilibrelor.
„În condițiile în care va crește capacitatea instalată în centralele electrice regenerabile și va scădea flexibilitatea sistemului, necesarul de rezerve de energie pentru echilibrarea sistemului va crește, ceea ce va face ca prețurile rezervelor de energie să crească.
Și din acest motiv, rezultă ca fiind din ce în ce mai acută necesitatea integrării în SEN a instalațiilor de stocare, reducând în acest fel volumele de rezerve necesare și volumele de energie activate în Piața de Echilibrare, cu impact de reducere a tarifelor pe serviciile de sistem și a prețurilor de decontare în Piața de Echilibrare, care sunt ulterior transferate clienților finali”, este scris în amendamentul adoptat.
Citește și: Facturile românilor la energie, de 3 ori mai mari vara aceasta! Metode prin care putem plăti mai puțin
Potrivit actului legislativ, pe data de 29.02.2024 puterea instalată a prosumatorilor a ajuns la 1554 MW, iar după implementarea programului Casa verde fotovoltaic, se aproximează o putere instalată la prosumatori de peste 2.000 MW.
„La nivelul rețelelor electrice de distribuție, influența instalării masive de capacități de producere în cadrul locurilor de consum și apariția prosumatorilor care evacuează energia în surplus în rețea în cantități mai mari decât consumurile agregate în respectivele zone, conduce la supraîncărcarea rețelelor existente și la depășirea valorilor admise pentru tensiune, respectiv la apariția întreruperilor datorate acestora, ce pot afecta inclusiv consumatorii din vecinătate.
Și în acest caz, soluția simplă, care să permită exploatare instalațiilor de producere ale prosumatorilor fără întreruperi și fără scăderi ale puterii produse, o reprezintă integrarea soluțiilor de stocare, pentru atenuarea injecțiilor necontrolate de energie în rețea”, se mai arată în amendament.
Vezi și: O nouă taxă pentru români. Va fi plătită de toți consumatorii de energie electrică