- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi plăți APIA pentru crescătorii de animale. MADR anunță cum poți primi banii

30 Aug, 23:02 • Bumbeneci Diana
Sunt vești bune pentru românii interesați de sprijin financiar de la APIA. Se fac noi plăți.
Noi plăți APIA pentru crescătorii de animale. MADR anunță cum poți primi banii

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură

face noi plăți pentru românii interesați de sprijin pentru creșterea animalelor. Iată cum se pot obține banii.

Bani de la APIA pentru crescătorii de animale

„Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna iunie/trimestrul II 2024”, se arată într-un comunicat al instituției.

Sumele de bani aferente programului sunt de 55.067.716 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Banii se oferă pentru solicitanții care au accesat această formă de sprijin de stat în conformitate cu prevederile OUG nr. 61/2023 cu privire la instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare, se mai arată în comunicat.

Vezi și: Cât zahăr este într-o sticlă de Fanta în fiecare țară? În România s-au depășit limitele admise

Ce prevede OUG 61/2023 de la APIA

„Începând cu anul 2015 și până în 30 iunie 2023, prin Hotărârea Guvernului nr. 1.179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările și completările ulterioare, statul român a acordat ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii și menținerii registrului genealogic, precum și costurilor aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului.

Ajutoarele au fost furnizate sub formă de servicii subvenționate întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin atestat de producător, după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

Odată cu începerea noii politici agricole comune pentru anii 2023-2027, reglementările cu privire la ajutoarele de stat s-au modificat, statul român optând pentru instituirea schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor în baza prevederilor secțiunii 1.3.3 – Ajutoare pentru sectorul creșterii animalelor din Orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale, publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, C 485 din 22.12.2022, coroborat cu necesitatea continuării schemei și după data de 1 iulie 2023, ce impune aprobarea schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor prin ordonanță de urgență.

Având în vedere faptul că activitatea de creștere a animalelor din speciile bovină, porcină, ovină, caprină și ecvină ocupă un loc strategic din punctul de vedere al asigurării securității alimentare a populației, fiind o activitate agricolă cu impact major economic și social în dezvoltarea unei țări, reprezentând o sursă de venit, uneori chiar singura sursă de venit pentru populația rurală, și totodată făcând parte din patrimoniul cultural al acesteia, una din modalitățile de a promova creșterea animalelor din aceste specii este încurajarea exploatării animalelor de reproducție de rasă pură și a porcilor de reproducție hibrizi”.

Ai mai putea citi: Meteo 30 august-5 septembrie. ANM anunță în ce zone se întorc ploile și grindina

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult