- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi polițe de asigurare pentru toți românii care dețin un teren. Anunțul momentului în România

21 Aug, 10:10 • Bumbeneci Diana
Se ia în calcul introducerea polițelor de asigurare pentru românii care dețin teren agricol. Măsura va fi unică în România
Noi polițe de asigurare pentru toți românii care dețin un teren. Anunțul momentului în România

De la an la an, România este lovită tot mai mult de secetă, iar noile condiții climatice duc la apariţia unui mecanism de asigurare, unic în Europa. Guvernul condus de Marcel Ciolacu are în plan ca toate terenurile agricole să fie asigurate, cu sprijinul fermierilor, statului şi Uniunii Europene.

Noi polițe de asigurare pentru toți românii care dețin teren

Reprezentanții Guvernului, alături de companiile de asigurări, anunță că pregătesc deja poliţa prin care se vor putea acorda despăgubiri. La ora actuală, nici măcar 1% din terenurile agricole nu sunt asigurate.

7 milioane de hectare de teren agricol ar trebui să fie asigurate la nivel naţional. Deşi ne confruntăm an de an cu o lipsă tot mai acută de precipitaţii, puţini fermieri îşi pun culturile la adăpost.

„În primele 6 luni ale anului 2024, au fost semnate în spectrul agricol 3.600 de poliţe de asigurare agricolă, cu 64 de milioane prime subscrise şi 24 de milioane reprezentând despăgubiri”, a spus Alexandru Petrescu, preşedinte ASF.

O astfel de situație reprezintă o realitate neașteptată: doar 0,8% din terenuri sunt asigurate, deşi agricultura are o pondere de aproximativ 6% din PIB. În acest sens, Ministerul Agriculturii are în plan asigurarea tuturor terenurilor agricole.

Alexandru Petrescu de la ASF despre polițele de asigurare
Alexandru Petrescu de la ASF despre polițele de asigurare

Citește și: Murăturile vor ajunge un lux! Cât vom plăti în toamna 2024 din cauza culturilor distruse de secetă

Am făcut un fond de risc prin care se reţin de la fermieri 3% din subvenţia de la Uniunea Europeană.

Mai primim în plus de la Uniunea Europeană încă 17 milioane de euro anual. În compensare, venim cu alte sume de la bugetul de stat.

Vor primi fermierii, atunci când vor primi adeverinţa de la APIA pentru plata pe suprafaţă, vor primi şi prima de asigurare. Acea primă e undeva la 3.000 de lei”, a precizat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Sumele de bani promise nu sunt doar acestea. Fermierii vor primi mai mult sprijin financiar în perioada următoare, prin prisma noilor proiecte.

Vom da un sprijin de 200 de euro pe hectar şi dacă facem un calcul simplu sunt 400 de milioane de euro pe care noi, anul acesta, trebuie să le dăm despăgubiri către fermieri”, a mai spus Barbu.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii, ai Autorităţii de Supraveghere Financiare şi ai companiilor de asigurări au confirmat crearea grupului de lucru pentru a pregăti noua poliţă și pentru a-i informa corect pe români cu privire la noile schimbări.

O cultură agricolă asigurată are multiple beneficii. Vorbesc de planificare financiară, sustenabilitate financiară şi, foarte important, capacitatea de a credita businessul”, a mai spus Alexandru Petrescu.

Despăgubirile vor fi oferite direct de statul român. Fermierii vor primi banii în urma cererilor realizate, iar banii alocați noului proiect ar fi acoperit timp de 8 ani cheltuielile pentru asigurările agricole, dacă ar fi existat aceste poliţe, mai susțin oficialii.

Citește și:  Recalcularea pensiilor, eșec total! Un român s-a trezit fără bani. „Am zis că înnebunesc. E cu 2.000 de lei mai puţin

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult