Vânzătorii de proprietăți imobiliare trebuie să știe asta! O nouă prevedere intră în vigoare începând cu acest an, informează stiripesurse.ro. Concret, proprietarii imobilelor nu vor mai fi scutiți de plata impozitelor.
Anunț de ultimă oră pentru vânzătorii de proprietăți imobiliare. Așa cum arată ultimele informații, proprietarii caselor nu vor mai fi scutiți de plata impozitului, în momentul în care vor să realizeze vânzarea. Noua prevedere intră în vigoare în acest an, având în vedere că plafonul neimpozitabil a fost eliminat.
Anterior, plafonul neimpozitabil a fost stabilit la suma de 450.000 de lei. Cu toate acestea, Codul fiscal nu mai aminește de această regulă, care se aplica înainte la vânzarea caselor sau terenurilor, după ce a suferit o ultimă modificare în vara anului 2022.
Vezi și: Românii au căzut în plasa locuințelor ciudat de ieftine din Ungaria. Ce au pățit proprietarii
Cu alte cuvinte, vânzătorul nu mai este scutit de plata impozitului în momentul în care vrea să înstrăineze o locuință sau un teren, așa cum se întâmpla până la sfârșitul anului trecut, dacă prețul se încadra în limita amintită. Noua lege pentru vânzarea caselor și terenurilor are în vedere impozitarea venitului obținut din transferul dreptului de proprietate, indiferent de suma la care ajunge costul proprietății.
Informațiile recente arată că valoarea taxelor pe care trebuie să le achite vânzătorii se stabilește în funcție de perioada în care aceștia au deținut proprietățile respective. Au fost introduse două cote de impozitare:
Impozitul va fi plătit direct la notar, în momentul în care este semnat contractul de vânzare-cumpărare. Mai mult decât atât, la rândul său, notarul are responsabilitatea de a transfera banii la stat la sfârșitul lunii următoare, cel târziu. Cu toate acestea, se pare că există anumite situații în care taxele obținute din transferul proprietăților imobiliare nu trebuie să fie achitate, precum:
Citește și despre următorul subiect: Montarea unei antene de telefonie mobilă pe bloc aduce bani în buzunarul asociațiilor de proprietari. „Este o sumă bunicică”