Angelica Manole a câștigat procesul împotriva fostului angajator la Tribunalul Prahova, însă acum firma a făcut apel. Urmează ca procesul să înceapă pe 20 octombrie la Palatul Justiției din Ploiești.
Lupta dintre Angelica și angajator a pornit la începutul lui aprilie 2020. A postat pe pagina sa de Facebook ”fluturașul” de salariu emis de croitoria din Vălenii de Munte la care lucra. În document era trecută ”lichidarea” de 23 de lei, salariul din acea lună – 693 de lei, fiind mult mai mic decât minimul pe economie.
„Fiind la normă, toată ziua trebuie să dai din mâini, să nu stai, să faci doar pauze foarte scurte. N-aveam voie să ridicăm ochii din mașină. E foarte greu. În croitorie, pentru cât de greu e, salariile sunt foarte mici. Ar trebui să dea salarii ca în construcții, la cât de mult se muncește. O fostă colegă chiar mi-a spus că a luat avansul 690 de lei, iar lichidarea 670 de lei”, spunea Angelica Manole atunci pentru Europa Liberă.
Conform legii, un lucrător necalificat nu putea primi în România, în 2021, mai puțin de 1.386 de lei, salariul minim pe economie de atunci. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net („în mână”) în industria fabricării produselor textile a fost în luna iunie 2021 de 2.490 de lei, iar în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, cu 476 de lei mai puțin, 2.014 lei.
Gestul său i-a înfuriat atât de tare pe angajatori încât au decis să o dea afară în mod abuziv. Angelica a avut curajul să vorbească și cu presa despre cele întâmplate și chiar și cu ministrul Muncii dela vremea aceea.
În momentul de față, Angelica Manole e angajata unei fabrici de aparate electrocasnice deținută de o companie multinațională.
Citește și Românii stau la mila furnizorilor! Eșalonarea facturilor este soluția care i-ar putea salva