- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi protocoale în sistemul sanitar: Cum vor fi tratați bolnavii în fază terminală, după consultările cu Biserica

17 Sep, 21:42 • Preda Silvia
Sunt dezbateri publice pentru realizarea protocoalelor dedicate pacienţilor în fază terminală din țara noastră. Ministerul Sănătății a avut discutii și cu reprezentanții bisericilor.
Noi protocoale în sistemul sanitar: Cum vor fi tratați bolnavii în fază terminală, după consultările cu Biserica

România este printre puținele țări din Europa care nu reglementează clar îngrijirea bolnavilor aflați în fază terminală, arată Antena 3 CNN.

Legislaţia țării noastre prevede că pacienţii au dreptul la îngrijiri medicale până în ultima clipă, dar nu avem un protocol pentru bolnavii aflați în fază terminală, aşa cum se întâmplă în sistemele medicale din alte țări.

Daniel Coriu, președinte CMR: În România noi nu am avut curajul până acum să deschidem acest subiect. Apar greșeli în actul medical, cauzele greșelilor sunt în ordine: o infrastructură precară, personal medical insuficient și obosit, fluxuri incorecte la nivel de spital și respectiv lipsa protocoalelor.

Fiindcă nu avem protocoale medicale dedicate celor în stare terminală, pacienţii critici stau în secţiile ATI.

Din planificarea gărzilor pentru lunile martie-aprilie 2024, dar și din fișa de observație a pacientului Militaru Marian rezultă că, de la transferul în Secția ATI și până la deces asistența medicală a victimei a fost acordată de 10 medici”, se arată în motivarea judecătorilor, în cazul unui pacient de la Pantelimon.

Citește și: Atenție la falsele medicamente ce promit vindecarea cancerului! Escrocii ne expun la un pericol imens

Cum vor fi îngrijiți bolnavii în fază terminală

Cum vor fi îngrijiți bolnavii în fază terminală
bolnav

În protocoalele altor ţări, familia pacientului este implicată în cele mai importante decizii pentru a-i reduce bolnavului din suferință, arată sursa citată.

Radu Gănescu, președinte COPAC: Sunt patologii extrem de complicate și nu sunt tratați şi diagnosticați de persoana care trebuie, de unitatea medicala care ar trebui să-i aibă în monitorizare și vedem că este un moment de siguranță al pacientului.

Ministerul Sănătăţii a transmis că a avut discuţii cu reprezentanţii cultelor şi că va avea întâlniri şi cu societăţile profesionale, dar şi cu organizaţiile de pacienţi.

Protocoalele dedicate pacienţilor în fază terminală ar urma să fie aplicate în toate spitalele din ţară după o evaluare a experţilor internaţionali chemaţi să se pronunţe după arestarea celor două dotoriţe de la Spitalul Sf Pantelimon.

Citește și: Alertă în România! Un medicament vital pentru bolnavii de inimă nu se găsește în farmacii