- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi reglementări în contractul cadru pentru servicii medicale aprobat de Guvern. De când intră în vigoare noile reguli

26 May, 15:37 • Russo George
Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, noul Contract-cadru pentru acordarea de servicii medicale, prevederile acestuia urmând a intra în vigoare la 1 iulie. Documentul introduce noi reglementări care urmăresc consolidarea prevenţiei şi îmbunătăţirea accesului la servicii medicale prin extinderea pachetului de bază, având drept scop depistarea precoce şi tratarea în faze incipiente a bolilor.
Noi reglementări în contractul cadru pentru servicii medicale aprobat de Guvern. De când intră în vigoare noile reguli

În asistența medicală primară se creează cadrul legal care permite depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra sănătăţii populaţiei şi se introduc noi instrumente în vederea realizării consultaţiilor preventive pentru persoanele cu vârsta între 40 şi 60 ani (riscograme pentru depistarea precoce a posibilității dezvoltării de boli cardio-vasculare, cerebro-vasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum și pentru evaluarea sănătății mintale şi reproductive) şi pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani (evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătăţii, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinenţă urinară, evaluarea sănătății mintale, a riscului de demenţă şi depresie), reiese din Contractul-cadru privind serviciile medicale, care intră în vigoare la 1 iulie.

”Începând cu data de 1 iulie 2023 va intra în vigoare noul Contract-cadru, care va reglementa multianual condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, acest act normativ fiind aprobat de guvern în cadrul şedinţei de astăzi. Reglementările nou introduse au ca obiective principale consolidarea prevenţiei în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi îmbunătăţirea accesului la servicii medicale prin extinderea pachetului de bază, având drept scop depistarea precoce şi tratarea în faze incipiente a bolilor”, a transmis, vineri, CNAS, într-un comunicat de presă.

Adulţii cu vârsta între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de consultaţiile de prevenţie. Tot în scopul consolidării prevenţiei, medicii de familie vor recomanda o paletă mai largă de investigaţii paraclinice de care pot beneficia gratuit asiguraţii.

Mecanismul de finanţare în asistenţa medicală primară a fost modificat, astfel încât prin schimbarea ponderii plăţii per capita şi pe servicii, de la 50%-50% la 35%-65%, s-a creat posibilitatea introducerii de noi servicii de prevenţie de care vor beneficia mai mulţi asiguraţi, din grupe de vârstă mai numeroase decât în prezent.

Citeşte şi: Greva ajunge la un nivel greu de ținut sub control! O ultimă decizie a profesorilor i-ar putea face pe români să își ia ADIO de la Evaluarea Națională și Bacalureat

Prin noul contract-cadru se reglementează pentru prima dată plata în funcţie de performanţă, medicina de familie fiind primul segment de asistenţă medicală pentru care se alocă o sumă din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) în acest scop.

Se introduc noi măsuri în scopul reducerii disparităţilor dintre mediul rural şi cel urban în privinţa accesului la servicii medicale, prin crearea de stimulente în scopul atragerii medicilor de familie în zonele rurale slab acoperite/neacoperite cu asistenţă medicală primară.

Astfel, medicul care va alege să îşi desfăşoare activitatea într-o localitate din mediul rural va avea o bonificaţie de 50% faţă de veniturile pe care ar putea să le obţină în mod similar în mediul urban, sau de 100% dacă în localitate nu există nici un alt medic de familie/punct de lucru.

În asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate, pachetele de servicii diagnostice şi terapeutice se extind, prin introducerea de noi servicii.

A fost creat cadrul legal pentru creşterea accesului asiguraţilor la servicii de medicină fizică şi de reabilitare în ambulatoriu, fiecare furnizor având obligaţia de a asigura un program de activitate de 7 ore/zi, respectiv 35 ore/săptămână.

În asistenţa medicală paraclinică din ambulatoriu se extinde semnificativ pachetul de analize şi investigaţii şi se introduce posibilitatea furnizorilor de a încheia contract cu casa de asigurări de sănătate pentru punctele de recoltare mobile.

Se reglementează posibilitatea decontării peste valoarea contractată de laboratoare cu casele de asigurări de sănătate atât a analizelor recomandate de medicii de familie, ca urmare a consultaţiilor preventive acordate persoanelor asigurate cu vârsta de peste 40 de ani, cât şi a celor pentru monitorizarea evoluţiei sarcinii, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi: Preț aur 2023. Evoluția prețurilor semnalează probleme economice iminente care pot aduce marea criză mai aproape

Laboratoarele vor putea transmite medicului curant prin poşta electronică rezultatul analizelor şi investigaţiilor paraclinice. În asistenţa medicală spitalicească se extind listele serviciilor medicale care pot fi acordate în regim de spitalizare de zi cu peste 100 de servicii noi şi se introduce condiţia ca unităţile să asigure un program în spitalizare de zi de minimum 5 zile/săptămână şi de 7 ore/zi acoperit de prezenţa a cel puţin unui medic de specialitate.

Contravaloarea serviciilor de cazare solicitate persoanelor asigurate de unităţile sanitare cu paturi nu va putea depăşi 300 de lei/zi.

Pentru îngrijirile medicale şi paliative la domiciliu se reglementează posibilitatea acordării acestora la locaţia declarată de persoana asigurată, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luată aceasta în evidenţă.

De asemenea, se introduc servicii noi şi creşte de la 90 la 180 de zile perioada pentru care asiguraţii cu vârsta sub 18 ani pot beneficia de îngrijiri medicale şi paliative la domiciliu.

Pentru medicamentele compensate se introduc noi reglementări privind prescrierea biosimilarelor, atât la iniţierea tratamentului, cât şi la continuarea acestuia, precum şi obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice.

În pachetul de bază se introduc noi dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, printre care se numără: manşoanele compresive pentru asiguratele care au suferit intervenţii chirurgicale oncologice, fotoliul rulant activ, dispozitivul de asistare a tusei, orteza craniană.
Preşedintele CNAS, Adela Cojan, spune că „stimularea prevenţiei şi profilaxiei nu mai este doar un deziderat, ci devine astfel un fapt în sine” şi că măsurile adoptate prin acest act normativ „vor contribui esenţial la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, prin inversarea piramidei serviciilor medicale, de la tratarea cazurilor grave descoperite târziu la depistarea precoce şi tratarea bolilor în faze incipiente.

Citeşte şi: Greva din Învățământ, ziua 5. Guvernul nu aprobă majorarea tuturor salariilor din sistem cu 25% propusă de sindicaliști „Nu suntem la piață și nu operăm cu oferte”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum te ajută somnul să iei decizii mai bune. Ce spune știința
Cum te ajută somnul să iei decizii mai bune. Ce spune știința
Care sunt cele patru zodii care se vor îmbogăți până la finalul lui octombrie. Se vor umple de bani din toate părțile și pe neașteptate
Care sunt cele patru zodii care se vor îmbogăți până la finalul lui octombrie. Se vor umple de bani ...
Un oraș din România, în topul celor mai dorite destinații de la începutul anului. O noapte de cazare costă în jur de 160 de lei
Un oraș din România, în topul celor mai dorite destinații de la începutul anului. O noapte de cazare ...
Mesajul prin care și-a deschis sufletul pe internet! „Fac acest videoclip pentru a ajuta cât mai multe persoane să nu treacă prin ce am trecut eu”
Mesajul prin care și-a deschis sufletul pe internet! „Fac acest videoclip pentru a ajuta cât mai ...
Trendyol lansează prima campanie de Black Friday în România. Oferte de 80% până pe 1 decembrie
Trendyol lansează prima campanie de Black Friday în România. Oferte de 80% până pe 1 decembrie
Un nou tip de declarație impus în România. Devine obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025
Un nou tip de declarație impus în România. Devine obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025
Insulele secrete ale Europei. Destinații de vis ascunse, cu peisaje uimitoare
Insulele secrete ale Europei. Destinații de vis ascunse, cu peisaje uimitoare
Ce documente trebuie să ai mereu cu tine în mașină. Sunt obligatorii pentru toți șoferii
Ce documente trebuie să ai mereu cu tine în mașină. Sunt obligatorii pentru toți șoferii
Prețul gogonelelor a explodat în piețe. Cu cât se vinde un kilogram, în 2024
Prețul gogonelelor a explodat în piețe. Cu cât se vinde un kilogram, în 2024
Experții dezvăluie că electrocasnicele ne spionează. Ce poate afla un airfryer despre viața noastră
Experții dezvăluie că electrocasnicele ne spionează. Ce poate afla un airfryer despre viața noastră
Secretul dezvăluit de o angajată. De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie când mergi la restaurant
Secretul dezvăluit de o angajată. De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie când mergi ...
Testul de inteligență care îți va provoca mintea. Poți răspunde corect în 7 secunde?
Testul de inteligență care îți va provoca mintea. Poți răspunde corect în 7 secunde?
Cât au încasat Mihai Găinușă și Oana Paraschiv pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024. Sumele care au șocat
Cât au încasat Mihai Găinușă și Oana Paraschiv pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024. ...
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și nu oricine își permite haine de acolo
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și ...
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de posturi vacante așteaptă candidați!
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de ...