Țăranii români care își vând recolta de fructe și legume în piețe ar putea fi supuși unor noi reguli impuse de un proiect legislativ propus de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC). Conform acestui proiect, produsele agricole ar urma să respecte standarde similare cu cele impuse în supermarketuri. Asta ar însemna, printre altele că aceste produse să fie etichetate corect, notează Newsweek.ro.
Această nouă propunere legislativă, care momentan a ajuns în etapa de dezbatere publică, promite să aducă modificări semnificative în modalitatea de comercializare și etichetare a produselor pe care țăranii le duc în piețele din România.
Conform propunerii, vânzătorii din piețe vor fi obligați să respecte reguli de etichetare similare cu cele din supermarketuri. Potrivit reglementărilor care ar putea deveni realitate, țăranii vor fi obligați să evidențieze în mod explicit pe etichetă originea locală sau internațională a produselor pe care le comercializează, iar în unele cazuri, vor trebui să specifice și alergenii pe care acestea le au.
Te-ar putea interesa și: Avertisment sumbru: Românii și-ar putea lua ADIO de la fructele și legumele tradiționale din cauza climei. „Nu vedem grâu sau porumb acolo, ci milioane de hectare cu livezi de măslini”
După cum explică inițiatorii acestei propuneri, aceasta are ca obiectiv oferirea unor informații precise consumatorilor cu privire la legumele și fructele pe care le cumpără. În plus, ea vine ca urmare a unei serii de inspecții realizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, care a descoperit multiple încălcări ale regulilor în activitatea comercianților din piețe.
Potrivit noului proiect propus de ANPC, țăranii care comercializează legume și fructe vor trebui să respecte anumite obligații. Proiectul de ordin stabilește condițiile necesare pentru operatorii economici care vând aceste produse: mijloacele de măsurare trebuie să îndeplinească cerințele de metrologie corespunzătoare, prețurile trebuie să fie clare și vizibile conform legilor aplicabile, denumirile produselor trebuie să fie afișate în limba română, dar pot fi prezentate și în alte limbi, iar produsele trebuie să fie comercializate în cadrul datei durabilității minime conform informațiilor de pe ambalaj/etichetă sau conform informațiilor furnizate de producător.
Produsele comercializate de către țăranii români trebuie să respecte și aceste reguli. Astfel, produsele preambalate sau cele comercializate în vrac trebuie să aibă înscrise pe ambalaj sau pe eticheta de preț, precum și în orice material informativ, componentele cu efecte alergene. În cazul legumelor și fructelor comercializate în piețe, acestea trebuie să aibă pe eticheta de produs informații precum denumirea produsului și categoria de calitate, specia sau soiul, țara de origine, denumirea producătorului/ambalatorului/expeditorului și calibrul, dacă este cazul.
De asemenea, laptele, lactatele, carnea, peștele și ouăle trebuie să fie comercializate în structuri de vânzare special amenajate, care să respecte normele de igienă și condițiile de depozitare stabilite de producător, conform actelor administrative de autorizare emise de autoritățile competente. În plus, vinul trebuie să fie comercializat exclusiv în spații comerciale autorizate, menținând caracteristicile fizico-chimice și organoleptice ale acestuia.
Citește și: