Comisia Europeană a revizuit pe parcursul zilei de astăzi standardele de comercializare pentru unele produse agroalimentare, așa cum relatează stiripesurse.ro. Potrivit comunicatului transmis de instituția menționată, măsurile pe care le aduce în evidență sunt destinate producătorilor locali și au rolul de a ajuta consumatorul să ia cele mai bune decizii pentru o alimentație mai sănătoasă, dar mai ales, de a preveni risipa.
Comisia Europeană a propus pe parcursul zilei de astăzi revizuirea standardelor pentru mai multe produse agroalimentare, precum fructe, legume, mierea, ouăle, sucurile de fructe și gemurile. Regulile se adresează micilor producători și au rolul de a preveni risipa alimentară, dar mai ales, de a-i oferi consumatorului ocazia să ia cele mai bune decizii pentru un stil de viață sănătos.
Indicarea originii produsului pe etichetă este una dintre propunerile evidențiate de Comisia Europeană. Concret, producătorii de miere, fructe cu coajă lemnoasă sau fructe uscate, fructe și legume curățate sau banane coapte ar trebui să respecte câteva norme mult mai clare pentru buna informare a consumatorului.
Te-ar putea interesa și: Producătorii din Bulgaria nu scapă de amenințarea importurilor ucrainene. Ministrul Economiei vrea să le reintroducă dacă vor crește prețurile de la raft
La fel de bine, propunerile instituției au la bază prevenirea risipei alimentare. Tocmai de aceea, fructele și legumele „imperfecte”, care prezintă defecte externe, vor fi scutite de respectarea standardelor de comercializare. De asemenea, inclusiv alimentele afectate de dezastre naturale pot fi vândute în continuare, dacă ele sunt sigure pentru consum. În ceea ce privește ambalajele, Comisia Europeană propune ca produsele agroalimentare care sunt destinate donării să fie exceptate de la principalele cerințe de etichetare, pentru a reduce formalitățile.
Pentru a răspunde numărului mare de solicitări pentru produse cu un conținut mai mic de zahăr, instituția propune ca sucurile de fructe reformulate să aibă pe etichetă „suc de fructe cu zaharuri reduse”. Pe de altă parte, pentru simplificare și adaptare la preferințele clienților, termenul „apă de nucă de cocos” poate fi folosit de producători în paralel cu „suc de nucă de cocos”.
De asemenea, conținutul de fructe al gemurilor crește la minimum 450 grame, respectiv, 550 pentru produsele de calitate superioară, pe kilogram de produs finit. Acest lucru le va oferi consumatorilor mai puține zaharuri libere, dar mai ales, mai multe fructe decât până în prezent.
Termenul „marmeladă” ar putea fi utilizat în cazul tuturor gemurilor, în ciuda faptului că până acum era autorizat doar pentru cele citrice. În cazul ouălelor, producătorii locali vor putea amplasa panouri solare în zonele exterioare folosite pentru sistemele de producție. Acest lucru va duce la furnizarea unei cantități mai mari de energie din surse complet regenerabile. Trasabilitatea va fi și ea îmbunătățită, tocmai pentru că marcarea ouălelor va putea fi făcută direct la ferma producătorilor locali.
Citește și despre următorul subiect: Revolta unui fermier român „Toți producătorii români ţin la calitatea produsului. Ca să produci calitate, ai costuri mult mai mari”