Ministrul Educației, Ligia Deca, declară că s-a ţinut cont de propunerile profesorilor şi a fost introdusă prevederea conform căreia se va acorda o notă la purtare la sfârşitul fiecărui interval de învăţare din școli și licee, care vizează exclusiv respectarea regulamentului şcolii şi a normelor de comportament.
„Media acestor note poate scădea, la finalul anului, în funcţie de numărul de absenţe. Referitor la numărul absenţelor nemotivate pentru care se scade media la purtare – am revenit la prevederea conform căreia media va scădea cu un punct la fiecare 20 de absenţe nemotivate, faţă de propunerea de 40, din proiectul lansat în consultare publică. Posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfăşoare activităţi în alt spaţiu din şcoală, dacă deranjează ora, este o opţiune, nu este o obligaţie.
În plus, este o măsură a cărei modalitate de aplicare va fi stabilită în regulamentul fiecărei şcoli, iar la elaborarea acestui regulament participă şi reprezentanţii părinţilor, ai elevilor şi ai sindicatelor. Am încredere că la nivel local se vor identifica cele mai bune soluţii, pentru că avem nevoie să respectăm nevoile fiecărui elev din sala de clasă”, a susţinut ministrul Educației.
Școlile vor publica autorizaţia de securitate la incendiu, precum şi autorizaţia sanitară de funcţionare, iar în cazul în care aceste autorizaţii nu sunt deţinute, şcolile vor informa în acest sens.
Potrivit Ligiei Deca, pentru debirocratizare, o serie de documente realizate în şcoli vor putea fi stocate în format digital. În plus, părinţii vor fi obligaţi să participe semestrial la şedinţe.
Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit, recent, despre sălile de detenție din școlile din România. Ligia Deca a fost întrebată miercuri, după ședința de Guvern, dacă a fost adoptată iniţiativa de înfiinţare a unei săli în care să fie trimişi elevii care deranjează orele.
„Această prevedere din regulamentul de organizare şi funcţionare în învăţământul preuniversitar este o opţiune pe care şcoala o are. Nu este o obligaţie.
Regulamentul este în vigoare, fiecare şcoală îşi elaborează propriul regulament în funcţiune de regulamentul general şi şcolile care au spaţii disponibile şi care pot avea personal care să pună în practică această măsură, sigur, pot opta să o facă. Nu este o obligaţie, este o opţiune a şcolii”, a afirmat ministrul Ligia Deca, miercuri, la finalul ședinței de Guvern.
Telefoanele mobile sunt interzise în timpul orelor. Acestea trebuie ţinute într-un loc special ales de învăţător, profesor sau diriginte.
„Elevilor le este interzis să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ”.
Vezi și: Anunț important de la Ministerul Educației. Ce se întâmplă cu sălile de detenţie din școli