- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi reguli pentru călătoriile în Schengen. Ce schimbări se aplică de anul viitor

09 Sep, 17:19 • Preda Silvia
Turiștii care vor să viziteze țările care fac parte din Spațiul Schengen vor trebui, din 2025, să se conformeze noilor reguli.
Noi reguli pentru călătoriile în Schengen. Ce schimbări se aplică de anul viitor

Apare sistemul ETIAS. Printre cei care trebuie să aplice schimbările se află și cetățenii britanici, scrie capital.ro. De anul viitor, cei care călătoresc în Uniunea Europeană, inclusiv cetățenii britanici ca urmare a Brexit-ului, trebuie să ia în considerare toate schimbările. Sunt reguli noi de respectat în Schengen!

Începând cu 2025, cetățenii din afara UE au nevoie de o autorizare de călătorie prin intermediul Sistemului European de Informare și Autorizare de Călătorie (ETIAS).

Conform sursei citate mai sus, acest nou sistem va funcționa aproape ca autorizația de călătorie electronică utilizată pentru intrarea în Statele Unite, denumită ESTA (Electronic System for Travel Authorization).

Cum poți oține ETIAS? Noi reguli pentru călătoriile în Schengen

Pentru a obține ETIAS, va fi necesară completarea unei cereri online. Această cerere include furnizarea informațiilor personale dar și răspunsuri la întrebări legate de securitate. Totodată, cei care vor să obțină o autorizare de călătorie prin intermediul Sistemului European de Informare și Autorizare de Călătorie (ETIAS) trebuie să achite o taxă de 7 euro.

Citește și: Cătălin Predoiu a anunţat anul în care România va intra complet în spaţiul Schengen. „Nici nu sunt astfel de precedente, deşi au fost situaţii”

 Schengen Area
Schengen Area

Vize pentru spațiul Schengen

Permisul necesar pentru a intra în zona Schengen (ce cuprinde majoritatea țărilor UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) va fi asociat cu pașaportul călătorului, transmit oficialii. Acest permis pentru Schengen rămâne valabil timp de 3 ani sau până la expirarea pașaportului.

Atenție! Minorii și persoanele de peste 70 de ani vor avea obligația de a solicita autorizația, însă vor fi scutiți de plata taxei.

Flora True, o turistă britanică aflată în vacanță în Marea Britanie împreună cu partenerul ei și cei doi copii, a comentat pentru „Euronews” că, pe lângă provocarea unei călătorii cu copii mici, acum trebuie să se ocupe și de documente suplimentare.

Eram o susținătoare convinsă a rămânerii în UE, așa că este doar un alt obstacol pe care trebuie să-l înfruntăm cu toții, pentru a ne simți liberi în Europa. Dar este realitatea a ceea ce s-a întâmplat prin votul privind Brexit-ul, în 2016, presupun”, a declarat Flora True.

În 2025, va fi o perioadă de tranziție de 6 luni pentru ca sectorul turismului să se ajusteze la noul sistem.

Vezi și: Destinul Schengen. Alegerile din Austria ar putea deschide porțile României