România continuă procesul de digitalizare a administrației publice, aducând un nou sistem pentru eliberarea actelor de stare civilă în format electronic. Acest sistem vizează reducerea cozilor și a timpului de așteptare, permițând cetățenilor să obțină certificatele de naștere, căsătorie, divorț și deces online, fără a mai fi necesară prezența fizică la ghișeu, cu excepția unor situații de forță majoră, unde completarea manuală poate rămâne o opțiune. De asemenea, cetățenii care preferă varianta fizică a documentelor pot solicita acest lucru, continuând să beneficieze de opțiunea tradițională, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Cod Rutier 2025: Amendă uriaşă dacă nu schimbi certificatul de înmatriculare. Care este termenul legal
Pentru a utiliza acest sistem digitalizat, cetățenii trebuie să se prezinte o singură dată la ghișeu pentru validarea unui cont digital, după care pot interacționa cu funcționarii și solicita documentele necesare printr-un portal dedicat. Acest sistem face ca certificatele digitale să aibă aceeași valoare juridică precum cele fizice, iar ele pot fi utilizate și la nivel internațional.
Cătălin Giulescu, directorul Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor (DGEP), a spus că cetățenii pot acum să se prezinte la orice oficiu de stare civilă, indiferent de locul unde a fost înregistrat evenimentul de viață, și să își creeze un cont pentru a interacționa digital cu autoritățile. Certificatul digital va putea fi utilizat global, având aceleași funcții ca un certificat fizic.
„Ne putem prezenta acum în orice oficiu de stare civilă, indiferent de locul unde a fost înregistrat evenimentul de viață și mai avem un portal pentru cetățean, unde cetățenii își pot crea un cont și pot interacționa cu funcționarii, digital. Este necesară o singură dată în viață, o primă prezență în ghișeu, pentru validarea contului. Certificatul digital are aceleași funcții, poate fi utilizat oriunde pe glob”, a spus Cătălin Giulescu, director Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP).
Procesul de digitalizare a actelor de stare civilă include și un demers major de scanare și conversie a 19.000 de volume de registre, care acoperă aproximativ opt milioane de acte înregistrate în perioada 1921-2020. În plus, toate cele 3.188 de unități administrativ-teritoriale din România au fost integrate într-un sistem unitar, ceea ce a permis interconectarea acestora și operaționalizarea lor la nivel național.
„Au fost interconectate si operaționalizate toate cele 3.188 de unități administrativ-teritoriale din România, reprezentând municipii, orașe, comune”, a mai spus Cătălin Giulescu.
Te-ar mai putea interesa și: Ion Iliescu a rămas fără certificatul de revoluționar. Decizia nu este definitivă