- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi reguli pentru proprietarii de la bloc. Cresc cheltuielile de întreţinere, dar sunt şi chetuieli care se deduc cu 90%

06 Jun, 10:53 • Dobran Viorel
Viaţa la bloc este mai scumpă, locatarii trebuie să plătească pentru reparațiile din bloc sau de pe terasă, conform noii legi a ascociaţiilor de proprietari.
Noi reguli pentru proprietarii de la bloc. Cresc cheltuielile de întreţinere, dar sunt şi chetuieli care se deduc cu 90%

Se schimbă regulile de la bloc, toţi locatarii trebuie să umble la carduri chiar dacă reparaţiile repsctive nu-i privesc direct. De multe ori, proprietarii apartamentelor de la etajele inferioare ale imobilului nu au vrut să dea bani pentru repararea terasei blocului, dar legea este clară.

Cine plătește reparațiile din bloc

Legislația actuală îi obligă să participe financiar la această acțiune, indiferent de etajul la care locuiesc. A intrat în vigoare Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor. Actul normativ clarifică chestiunile care țin de obligațiilor locatarilor. Textul legii spune că ”proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune”.

Schimbări pentru administratorii de bloc în 2024. Românii trebuie să cunoască legea, ca să scape de cheltuielile colosale

Repararea proprietății comune, inclusiv a terasei blocului, se face „cu participarea financiară a tuturor proprietarilor de apartamente din bloc, indiferent de etajul la care locuiesc”. Schimbări legislative asociații de proprietari au tot existat, dar aceasta este mult mai clară.

O categorie de locatari care nu trebuie să plătească pentru reparaţii sunt chiriașii. Legea nr. 196/2018 nu are în nicio formulare referitoare la cele două fonduri (reparații și de rulment), termenul de ”chiriaș”, ci doar de ”proprietar”.

Locatarii trebuie să plătească bani în plus pentru fondul de reparaţii de la bloc

Cheltuieli mai mari la bloc

Anual, aceeași lege mai prevede ca proprietarii să aprobe un fond de reparații al blocului. Acest fond este necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Fondurile se vor folosi pentru reabilitarea termică, precum și pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune.

Legea asociațiilor de proprietari nr. 196/2018 definește părțile comune. Acestea sunt locurile de trecere, scările, instalațiile de apă și canalizare, paratrăsnetele, antenele colective, podul, pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria, asceascensorul, interfonul, fațadele, acoperișul sau terasele, potrivit Fanatik.ascensorul, interfonul, fațadele, acoperișul sau terasele, potrivit Fanatik.

Lege promulgată: Izolarea termică a blocurilor poate fi finanţată în proporţie de până la 90% din fonduri europene

Finanţarea unor activităţi sau lucrări de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe se poate asigura, pentru perioada de programare 2021 – 2027, din fondurile europene nerambursabile aferente Politicii de coeziune, prevede Legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă.

Veşti bune pentru locuitorii de la bloc

Finanţarea se realizează cu 90% din fondurile europene nerambursabile şi din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul programelor, conform ratei de cofinanţare stabilite prin deciziile Comisiei Europene de aprobare a programelor.

Anunț important pentru românii care stau la bloc. În ce condiții se pot instala camere de supraveghere

Acesteia i se adaugă 5% din suma necesară din alocaţii de la bugetul de stat, în limita sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerului Finanţelor, şi 5% din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale sau din alte surse legal constituite, precum şi din fondul de reparaţii al asociaţiilor de proprietari sau din alte surse legal constituite, potrivit economica.net

Cota de contribuţie proprie a autorităţilor administraţiei publice locale se stabileşte pe baza documentelor procedurale specifice implementării programelor şi nu poate depăşi 3%.

 

Autoritatea publică locală aduce la cunoştinţa asociaţiei de proprietari posibilitatea finanţării activităţilor sau lucrărilor în condiţiile prevăzute în lege, criteriile de acces la acest program de finanţare, precum şi cota de contribuţie ce revine asociaţiei de proprietari, astfel cum acestea sunt prevăzute în documentele procedurale specifice implementării programelor, cu respectarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.

Executivul a motivat OUG prin faptul că intervenţiile ce vizează creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe beneficiază de o alocare financiară totală în cadrul programelor regionale 2021 – 2027 de peste 600 de milioane euro, iar pentru lansarea apelurilor de proiecte aferente acestor fonduri este necesară reglementarea în regim de urgenţă a condiţiilor de finanţare a acestui tip de intervenţii, precum şi a unui nivel sustenabil al contribuţiilor care trebuie asigurate de la bugetul autorităţilor locale sau al asociaţiilor de proprietari.