Românii care au nevoie de un buletin provizioriu trebuie să știe faptul că Guvernul a extins numărul situațiilor în care acest document poate fi eliberat, conform unei ordonanțe deja în vigoare. Astfel, este permisă solicitarea unei cărți de identitate provizorii până la eliberarea unui nou act de identitate, fie în cazul schimbării domiciliului, fie în situația modificării denumirii străzii, după cum arată avocat.ro.
Ordonanța Guvernului nr. 9/2024, care a intrat în vigoare începând cu 28 ianuarie, are ca obiect modificarea OUG 97/2005 referitoare la evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români. După cum explică experții, ajustările aduse acum permit solicitarea unui buletin provizoriu de identitate într-un număr mai extins de situații comparativ cu reglementările anterioare.
În ceea ce privește scenariile deja existente în care se putea elibera un buletin provizoriu până la finalizarea unui act de identitate, vorbim în acest caz de cartea de identitate, cartea de identitate simplă sau cartea electronică de identitate, au fost adăugate și situațiile în care aceasta este solicitată ca urmare a modificării sau încetării valabilității domiciliului, precum și a schimbării denumirii sau rangului localităților și străzilor, renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, și a înființării localităților sau străzilor.
Te-ar putea interesa și: Cartea de identitate în 2024. Anunț pentru cei care au schimbat domiciliul și au nevoie de un nou buletin!
Înainte de modificarea legislativă intrată recent în vigoare, emiterea unui buletin provizoriu avea loc exclusiv atunci când solicitantul nu prezenta toate documentele necesare pentru obținerea unui act de identitate. Aceasta se aplica cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, celor care erau rezidenți temporari în România, sau în cazul cererii de eliberare a unui act de identitate la expirarea termenului de valabilitate al celui anterior, în situații precum modificarea numelui sau prenumelui titularului.
De asemenea, a fost modificat modul de prezentarea dovezilor de domiciliu pentru minori. Mai exact, atunci când se emite un buletin provizoriu pentru un minor, nu mai este necesară declarația pe propria răspundere a solicitantului, deoarece confirmarea adresei de domiciliu a minorului se face prin intermediul actului de identitate al părintelui. În plus, în cazul în care minorii locuiesc în locuințe sau centre de servicii sociale care nu sunt sub autoritatea administrației publice locale, confirmarea adresei de domiciliu se realizează prin intermediul altor documente (cum ar fi acte referitoare la titlul locativ sau declarația scrisă a găzduitorului etc.).
Citește și: Se schimbă cărțile de identitate! Ce schimbări vor aduce noile buletine cu CIP