Codul Rutier a suferit din nou modificări în iunie 2023, iar șoferii sunt obligați să respecte noua reglementare. În caz contrar, aceștia vor fi sancționați cu o amendă usturătoare, informează cancan.ro.
O nouă modificare a Codului Rutier a intrat în vigoare încă de luna trecută. Concret, noua modificare se referă la folosirea în timpul zilei a luminilor de întâlnire, iar regula este valabilă pentru toți șoferii (de autovehicule și tractoare sau forestiere) și se aplică pe toate categoriile de drumuri publice.
Citește și despre următorul subiect: Atenție șoferi! Gesturile care îți pot aduce amenzi de până la 3.000 lei. Mulți conducători auto nici nu știu despre aceste reguli
„În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”, potrivit legii 168 din 12 iunie 2023 din Codul Rutier.
Șoferii trebuie să circule cu fază scurtă sau luminile aprinse pe toate drumurile publice, chiar și pe timp de zi. Acest lucru trebuie să se întâmple indiferent dacă se află în localitate sau în afara ei, din momentul în care ies cu mașina din parcare. Vechea lege se referea la obligația de a folosi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă doar pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene.
Românii care nu respectă obligația de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulație diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice constituie contravenție se aleg cu o amendă usturătoare. Sancțiunea pornește de la 290 de lei și poate ajunge până la 725 de lei plus aplicarea unui număr de două puncte de penalizare. Codul rutier a suferit modificări și dacă vorbim despre situația șoferilor care conduc sub influența alcoolului și a celor care au un comportament agresiv în trafic.
Legea 213/2023, care completează articolul 91 din legea 286/2009, a intrat în vigoare în urmă cu o lună, pe 13 iulie. Noile reglementări arată că pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi suspendată în cazul românilor care au provocat accidente mortale din cauza conducerii sub influența alcoolului, a substanțelor interzise sau fără să dețină un permis auto. Comportamentul agresiv în trafic se sancționează cu amenzi de până la 725 de lei și suspendarea permisului de conducere.
Vezi și: Avertisment pentru şoferii români! Amenzi de 1.725 de lei dacă nu au acest act în maşină