Piața muncii este într-o continuă transformare, iar asta se observă și la nivel instituțional. Mai exact, odată cu trecerea timpului, autoritățile recunosc faptul că unele ocupații au dispărut sau că este cazul să recunoască existența unor noi. Astfel, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, împreună cu președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, au semnat un ordin comun pentru introducerea a șapte noi meserii în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Această decizie a fost luată în urma solicitărilor formulate de către angajatori, transmite Antena 3 CNN.
Farmacistul primar (cod 226205) joacă un rol crucial în sistemul de sănătate, având ca atribuții primirea rețetelor de medicamente de la medici, verificarea atentă a istoricului medicației pacienților și asigurarea dozării corecte, a metodelor de administrare adecvate și a compatibilității medicamentelor înainte de eliberare. Cei care sunt recunoscuți ca practicanții ai acestei meserii oferă informații și consiliere atât specialiștilor, cât și clienților cu privire la efectele medicamentelor, incompatibilități, contraindicații, efecte secundare, dozare și depozitare corespunzătoare a medicamentelor. În plus, farmacistul primar coordonează și supraveghează activitatea farmaciștilor, inclusiv a celor specializați. Pentru a practica această meserie, este necesară absolvirea studiilor superioare, asigurându-se astfel competențe și cunoștințe extinse în domeniul farmaceutic.
Inginerul în transporturi rutiere de mărfuri (cod 214144) îndeplinește o serie de atribuții cruciale pentru desfășurarea eficientă a activităților din acest domeniu. Prin analiza detaliată a cererii de transport și planificarea rutelor cu ajutorul aplicațiilor geo-informaționale, acest profesionist asigură optimizarea proceselor logistice. Responsabilitățile celor care intră în incidența acestei noi meserii includ și stabilirea și monitorizarea respectării condițiilor specifice pentru transportul mărfurilor perisabile, refrigerate și congelate, având grijă de trasabilitatea corespunzătoare a acestora.
Managerul de cost pentru dezvoltarea proiectului (cod 242122) și programatorul grafic de execuție pentru realizarea proiectului (cod 432206) sunt două noi meserii recunoscute oficial. Managerul de cost are ca responsabilități planificarea managementului costurilor proiectului, controlul și monitorizarea acestora, precum și evaluarea riscurilor asociate pentru identificarea incertitudinilor. În același timp, programatorul grafic de execuție se ocupă de realizarea programelor graficelor de execuție, monitorizarea și controlul acestora, și elaborarea rapoartelor referitoare la graficul de execuție al proiectului. Pentru a ocupa aceste poziții, se impun anumite niveluri de educație, respectiv studii superioare pentru managerul de cost și studii liceale împreună cu un certificat de calificare pentru programatorul grafic de execuție.
Tehnicianul mecatronist (cod 311540) are în responsabilitate diagnoza și remedierea defecțiunilor mecanice, electrice și electronice în echipamentele și sistemele mecatronice, precum și proiectarea și dezvoltarea soluțiilor mecatronice. De asemenea, se ocupă de supravegherea actualizărilor și integrarea noilor tehnologii în domeniu. Pentru a activa în acest fel de meserii sunt necesare studii liceale și certificat de calificare, după caz.
În cadrul domeniului muncii și afacerilor sociale, este prevăzută și ocuparea în postul de Atașat pentru muncă și afaceri sociale (cod 242239), conform Hotărârii Guvernului nr. 23/2022 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cu modificările și completările ulterioare.
Te-ar putea interesa și: Care sunt cele mai bine plătite meserii din România! Domeniile în care poți câștiga cei mai mulți bani