Dacă aveți dureri de spate din cauza condițiilor de muncă, trebuie să știți că faceți parte din cei peste 40% dintre români care se confruntă cu această problemă. Un studiu recent arată că aproape un sfert dintre zilele de absență de la locul de muncă au legătură cu afecțiuni musculo-scheletale.
Este vorba despre masajul, reflexo-terapia sau terapiile care au legătură cu recuperarea după anumite boli, cum este accidentul vascular cerebral sau alte boli neurologice ori cancerul. Aceste tratamente vor putea fi făcute în staţiunile balneo-climaterice, dar, atenţie, în cazul cazării, în cazul serviciilor hoteliere, suma nu trebuie să depăşească 300 de lei în fiecare zi.
Aceste noi terapii vor fi gratuite, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. În cazul aparţinătorilor care merg cu copiii care au vârste de sub 3 ani vor avea servicii hoteliere gratuite pentru a putea sta acolo cu copiii pe perioada recuperării. Recuperarea nu trebuie să depăşească 21 de zile într-un an, sunt doar câteva excepţii în cazul anumitor boli în care această perioadă se poate dubla.
Tot de la 1 iulie, odată cu noul contract cadru, va fi decontată şi radioterapia stereotactică, vorbim despre o terapie nouă, care se face ţintit în anumite zone ale corpului, dar vorbim şi despre decontarea de la stat a anumitor terapii genetice pentru anumite terapii ţintite.
Persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani vor beneficia anual de consultații de prevenție. Medicii de familie vor putea recomanda o paletă mai largă de investigații paraclinice de care asigurații pot beneficia gratuit, tot în scopul consolidării prevenției.
„Mecanismul de finanţare în asistenţa medicală primară a fost modificat, astfel încât prin schimbarea ponderii plăţii per capita şi pe servicii, de la 50%-50% la 35%-65%, s-a creat posibilitatea introducerii de noi servicii de prevenţie de care vor beneficia mai mulţi asiguraţi, din grupe de vârstă mai numeroase decât în prezent”, a adăugat instituția.
Prin noul Contract-cadru se reglementează pentru prima dată plata în funcție de performanță, medicina de familie fiind primul segment de asistență medicală pentru care se alocă o sumă din bugetul FNUASS în acest scop.
Biletele pentru servicii medicale sunt valabile 16 zile, dintre care 12 sunt rezervate pentru îngrijiri medicale care să îmbunătățească sau să restabilească starea de sănătate. Numărul biletelor complet subvenționate este incredibil de mic, de doar 15% din total, pensionarii care îndeplinesc condițiile de calificare plătind doar 50% din costul total, iar persoanele în vârstă mai norocoase nu plătesc nimic.
Operatorii privați vor prelua o parte din beneficiari începând din acest an, ceea ce reprezintă o premieră pentru pensionarii care beneficiau anterior de bilete de tratament. Începând cu sfârșitul acestei luni, va începe programul. Douăzeci dintre cele 185 de bilete care au fost înmânate în județul Arad sunt gratuite. Începând cu luna martie, Guvernul a făcut anunțul că va acorda 120.000 de bilete pentru persoanele vârstnice care au nevoie de tratamente balneare pentru bolile de care suferă.
Stațiunea balneoclimaterică Moneasa este cea mai căutată destinație din județul Arad, deși alte stațiuni oferă aceleași servicii, precum „Buziaş (23 de bilete), Felix (17 bilete), Vatra Dornei (12 bilete), 1 Mai (11 bilete), Geoagiu (10 bilete), Herculane (9 bilete), Covasna (8 bilete), Calacea (6 bilete), Eforie Nord, Olăneşti şi Sovata (câte 4 bilete), Slănic Moldova, Sângeorz Băi, Turda, Mangalia şi Căciulata (câte două bilete), Tinca, şi Slănic Prahova (câte un bilet)”, potrivit România TV.
În această săptămână, Casa de Pensii Arad a început să vândă bilete. Cel de-al optulea sezon al emisiunii va fi difuzat în perioada 21-27 iunie, iar oaspeții au voie să rămână doar pentru un total de 16 zile, dintre care 12 trebuie să fie folosite pentru tratamentele balneare.
Următoarele serii vor începe pe 9 iulie și se vor încheia pe 25 iulie.
Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, a precizat pentru sursa citată că finanțarea pentru acest an este de 300 de milioane de lei, ceea ce ar acoperi aproximativ 115.000 de bilete la nivel național. Există posibilitatea ca, în același timp, să se mai adauge în program încă 55.000 de bilete. De asemenea, sunt asigurate servicii medicale și cazare.
„Anul acesta, avem aprobată o suma de 300 de milioane de lei cu aceasta destinație, reprezentând aproape 115 mii de bilete la nivel național. Încă din luna martie am început deja sa avem aceste bilete cu societățile de tratament balnear, astfel incat acum am reușit să încheiem și celelalte licitații cu operatori privați care au participat.
Pot beneficia de bilete pensionarii și asigurații care sunt înscriși în sistemul public de pensii. 15% din totalul biletelor pot fi oferite gratuit persoanelor care se califică pentru prevederile legilor speciale de remediere, care au fost accidentate la locul de muncă sau care au tulburări profesionale. Toate aceste materiale au fost postate de Casa de Pensii pe site-ul propriu, de unde persoanele care se califică pot obține și cererea pentru biletele de tratament.