Anul 2024 vine cu foarte multe surprize pentru toți românii, astfel că ceștia vor beneficia de vouchere noi din partea statului. Autoritatea Națională de Administrare Fiscală a anunțat că acestea vor putea fi preschimbate în bani.
Vezi mai multe despre: Vouchere de 1.000 de lei pentru porcul de Crăciun, timp de 5 ani. Cine va beneficia de aceste tichete
Persoanele care vor beneficia de acest beneficiu vor fi cele care prestează activități în gospodăriile unei familii sau a unei singure persoane care vor fi remunerate cu tichete casnice. Potrivit legii, activitatea casnică reprezintă activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic, conform Antena 3.
Totodată, legea prevede faptul că această activitate casnică nu este realizată în scop comercial și nu este efectuată în beneficiul unor terți. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, românii vor beneficia de aceste vouchere, iar valoarea unui tichet va avea o valoare nominală de 15 lei, care va putea fi ajustată anual.
Voucherele vor fi acordate pentru următoarele activități: serviciile de curățenie și igienizare, spălatul și călcatul rufelor, serviciile de croitorie, serviciile de preparare a hranei, serviciile de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent. Mai mult decât atât, profesia de bonă se enumeră și ea în activitățile prin care se pot emite tichete casnice. Foarte important de menționat este faptul că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic.
Voucherele nu sunt transferabile și nici nu pot fi utilizate pentru achiziția altor bunuri și servicii. Pot fi folosite doar de prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea. Mai mult decât atât, tochetele pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în cadrul oricărei Agenții pentru Ocuparea Forței de Muncă sau de la furnizorul de serviciu universal sau prin ordin de plată, după caz, sau transfer bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.
Foarte important de menționat este faptul că prestatorul casnic va datora impozit pe venit și contribuție de asigurări sociale (CAS) pentru veniturile realizate din desfășurarea acestor activități, potrivit celor furnizate de ANAF.
Citește mai multe despre: Anunț de ultim moment. Guvernul a prelungit valabilitatea voucherelor pentru energie până pe 31 martie 2024