- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi zile libere oferite de Guvern. O nouă mini-vacanță bate la ușă

15 Oct, 14:43 • Bumbeneci Diana
O nouă mini-vacanță pentru bugetarii din România. Când vor fi oferite mai multe zile libere de la Guvern.
Noi zile libere oferite de Guvern. O nouă mini-vacanță bate la ușă

Sunt vești excelente pentru bugetarii din România! Ministerul Muncii a confirmat un proiect de Hotărâre de Guvern legat de acordarea zilelor libere pentru 2025, altele decât sărbătorile legale. Așadar, angajații de la stat vor avea parte de o nouă mini-vacanță chiar la începutul anului viitor.

Noi zile libere pentru români

Angajații din sistemul bugetar se vor bucura în 2025 de o mini-vacanță, grație unui proiect de Hotărâre de Guvern emis de Ministerul Muncii cu privire la stabilirea zilelor lucrătoare libere în afara sărbătorilor legale. Va fi declarată zi liberă națională și data de 3 ianuarie, în afara zilelor de 1,2, 6 și 7 ianuarie. Mai mult, zilele de 4 ș 5 ianuarie sunt în weekend. În acest sens, bugetarii vor începe anul 2025 cu o săptămână liberă, urmând să înceapă lucrul abia miercuri, pe data de 8 ianuarie.

De altfel, conform propunerii de act normativ și ziua de 2 mai 2025 va fi stabilită ca zi liberă, urmând să facă punte între ziua de 1 mai și weekendul 3-4 mai. Astfel, bugetarii vor beneficia de încă o mini-vacanță și în luna mai a anului viitor.

Pentru personalul din sistemul bugetar, zilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 se stabilesc ca zile libere. Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituțiile şi autoritățile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2025, respectiv 31 mai 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorități şi instituții publice.

Prevederile nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității”, se arată în Hotărârea de Guvern.

Vezi și: Visa Waiver. Ce condiții vor fi pentru a călători în SUA fără viză

zile libere
zile libere

Potrivit legislației din țara noastră, de cele două zile libere acordate prin Hotărârea de Guvern nu vor putea beneficia însă toți bugetarii. Iată care sunt categoriile de angajați de la stat care vor lucra normal pe 3 ianuarie și 2 mai 2025:

„În ceea ce privește locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității, dispozițiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică.

De asemenea, pentru funcționarea justiției ca serviciu public, dispozițiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică magistraților şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 3 ianuarie, respectiv 2 mai 2025 şi nici participanților în aceste procese.

În ziua de 3 ianuarie și 2 mai 2025, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

În ceea ce privește activitatea derulată prin Trezoreria Statului s-au stabilit categoriile de operațiuni de încasări/plăți prin virament care vor fi efectuate în zilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 prin centrala Ministerului Finanțelor, precum și datele în care unitățile trezoreriei statului înregistrează în contabilitate operațiunile de încasări aferente zilelor de 3 ianuarie și 2 mai 2025, inclusiv datele la care vor fi întocmite retururile la încasare.

Unitățile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale, care în data de 3 ianuarie și 2 mai 2025 au scadență la obligațiile de plată aferente convențiilor de împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor de plată anexate acestora la convențiile de împrumut, vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestor date”.

Ai putea citi:200.000 de pensionari primesc pensie majorată. Parlamentul votează o nouă lege

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult