Românii vor avea parte de noi zile libere de la stat. În luna august a acestui an, mai mulți angajați vor beneficia de o nouă minivacanță. Din păcate, nu toți salariații vor putea să se relaxeze, însă vor primi bonificații de la angajatori, conform regulilor în vigoare din Codul Muncii.
Angajații din România, în curând vor avea ocazia să se bucure de o minivacanță, datorită zilei libere legale de pe 15 august, cunoscută sub numele de Adormirea Maicii Domnului. Această zi a fost decretată liberă prin lege în urmă cu câțiva ani.
În plus, guvernul a decis să ofere o zi liberă suplimentară pentru bugetari, creând astfel o punte cu weekendul.
Astfel, angajații din sectorul public vor beneficia de patru zile libere consecutive:
Această măsură este menită să ofere bugetarilor o oportunitate extinsă de relaxare, facilitând planificarea unor mini-vacanțe.
De partea cealaltă, angajații care lucrează în mediul privat nu vor avea parte de această zi suplimentară. Aceștia vor avea liber doar pe 15 august și vor putea beneficia de zilele de weekend, 17 și 18 august. Totuși, pentru a se alătura bugetarilor în această minivacanță, majoritatea angajaților din sectorul privat vor alege să își ia o zi de concediu pe 16 august, astfel încât să se bucure și ei de o perioadă mai lungă de relaxare.
Citește și: Se scurtează vacanța de vară în cazul elevilor din România. Programa anului școlar 2024-2025
Conform Codului Muncii, sunt prezentate câteva situații generale pe care angajații trebuie să le cunoască în legătură cu zilele libere legale oferite în România. În situația în care activitatea într-un loc de muncă nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, angajații nu pot beneficia de aceste zile libere, însă vor avea dreptul la compensare în următoarea lună calendaristică.
Angajatorii care cer angajaților să lucreze în zile de sărbătoare legală sunt obligați să acorde compensații adecvate. Conform legislației în vigoare, angajații trebuie să primească o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, angajații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.
De altfel, dacă, din motive incluse în regulamentul intern, nu se pot acorda zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază de cel puțin 100% din salariul corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Zile libere legale pentru 2024
În afară de minivacanța din august, românii se vor bucura de alte zile libere legale în 2024, după cum urmează: