Noile cartiere rezidențiale de lângă București arată ca după bombardament. În ultimii zece ani, populația din suburbiile Capitalei a explodat ceea ce a determinat construcția accelerată a noilor cartiere de lângă București.
Astfel lângă un București deja aglomerat, au apărut noi blocuri printre alte blocuri și complexe rezidențiale în locul spațiilor verzi. Principalul motiv pentru care foarte mulți bucureșteni au ales relocarea în afara Capitalei sunt prețurile reduse ale apartamentelor.
Însă, din nefericire, avantajul prețurilor a fost anulat de celelalte minusuri și asta pentru că mulți dintre dezvoltatori s-au uitat numai la profit și au sacrificat lucrările, spațiile verzi, distanțele între blocuri, adică însăși respectarea legii în multe dintre cazuri.
Pe de altă parte, autoritățile locale și alte instituții sunt fie incapabile să verifice respectarea legii, tolerează sau se fac chiar complice cu autorii neregulilor în construcții.
Arhitectul Radu Negoiță, autorul cărții „Disconfort Residence”, a făcut o listă a problemelor legate de planificarea și construcția acestor cartiere. Potrivit lui, una din principalele dileme rămâne lipsa unor spații mixte în interiorul acestora.
„Dacă te uiți la vechile cartiere dormitor, observi că au fost planificate dinainte punctele de servicii sau de interes. Cartierul Titan e un exemplu pozitiv în privința asta, pentru că a fost gândit să te ajute găsești mai tot ce ai nevoie în apropiere (…)Aceleași lucruri se puteau face și în noile cartiere, dar asta ar fi însemnat ca dezvoltatorii să dedice spații pentru aceste servicii. În locul spațiilor pentru blocuri să pună spații la comun în interesul celor ce vor locui acolo. În mod evident, nu au făcut acest lucru”, a declarat arhitectul Radu Negoiță pentru FANATIK.
Acesta a subliniat că o altă problemă gravă în aceste cartiere rămâne în continuare lipsa spațiilor verzi ele, iar din cauza betonului acestea au devenit insuportabil de fierbinți pe timpul verii.
„Există diverse reglementări care nu sunt respectate. Sunt reglementări ce prevăd o suprafață minimă de spațiu verde pentru fiecare bloc. Altele prevăd o distanță de minim 5 metri între geam și locul de parcare și totuși vedem apartamente la demisol și mașina cu țeava de eșapament la nici un metru de geamul de la nivelul solului. Asta înseamnă să arunci poluarea produsă de mașină direct în casele acelor oameni (…) În același timp, calitatea finisajelor este una execrabilă. Mulți merg pe varianta zugrăvelii celei mai ieftine, pe acel aspect de scoarță de copac și astfel blocuri de 4-5 ani ajung să arate mai rău decât altele vechi de zeci de ani”, a mai spus arhitectul.
Mai mult, specialistul spune că o altă problemă esențială constă în compartimentarea apartamentelor și respectarea standardelor de suprafețe minime utile. În România, legea prevede că o garsonieră trebuie să aibă minim 37 mp utili, în timp ce un apartament de două camere trebuie să aibă minim 52 mp.
„Sunt mulți care încalcă aceste reguli prin diverse tertipuri. Unii fac bucătării fără geam sau camere cu suprafețe mai mici decât permite legea. Cel mai frapant caz a fost al unui proprietar care a mai tras un zid într-un apartament de 49 mp și l-a prezentat drept apartament de trei camere”, a precizat Radu Negoiță.
Citește și Zonele din Capitală unde găsești cele mai ieftine chirii. Care sunt cartierele fruntașe