Noile ciudățenii apărute în piețele din România. Astfel, Banca de Resurse Vegetale din Buzău a găsit o soluție și le propune fermierilor specii noi importate din mai multe zone ale Africii, sau chiar din Siberia.
Fermele românești au început să aibă vânătă albă, zmeură neagră, pepene cu gust de coniac și vanilie. Acum, specialiștii le propun fermierilor câteva specii noi, importate din sudul Africii, printre acestea numărându-se castravetele țepos, spanacul urcător de Malabar și salata picantă.
„Avem spanacul urcător de Malabar, o specie care a fost aclimatizată de la care am obținut două soiuri, avem castravetele cucumis metuliferus, kiwano, la fel avem un soi valoros, avem lofantos anisatus, o specie aromată, medicinală foarte valoroasă și s-a aclimatizat foarte bine, avem bassella rubra, avem salata picantă. Semințele lor au fost adunate cu mare migală în punguțe, sertare, frigidere și congelatoare, în Banca Genetică de la Buzău, unde avem o rezervă strategică de gene vegetale”, a explicat Costel Vînătoru, director la Banca de Resurse Vegetale din Buzău, potrivit Bugetul.
Citește și Ce origine are, de fapt, zahărul comercializat în magazinele din România. Oferta este diversificată
Agricultorii și-au arătat deschiderea pentru noile soiuri. Cele 500 de kituri pe care cercetătorii de la Banca de Resurse Vegetale din Buzău le-au donat fermierilor s-au epuizat în mai puțin de 48 de ore. Astfel, la Geoagiu de Sus, în județul Alba, o fermieră va produce peste 130.000 de fire de răsaduri din zeci de soiuri de legume, alegând semințe din soiuri din străinătate. De anul viitor, fermierii vor putea cultiva toate aceste plante din semințele produse chiar pe terenul lor.
„Au fost analizate în prealabil din punct de vedere al sănătății, al germinației așa încât cei care le vor primi să se bucure de ele”, a declarat Matilda Popescu, cercetător științific BRGV Buzău.
La noi în țară a început să se cultive tot mai des și Kiwano, un fruct bogat în vitamine și minerale din zona subtropicală a Africii.
Printre fructele exotice ce se cultivă tot mai mult în țara noastră se numără și Kiwano. Acesta este un fruct bogat în vitamine și minerale adus din zona subtropicală a Africii. De asemenea, alte soiuri cerute de fermierii români sunt crizantemele comestibile și perilla, o urzică uriașă ce ar putea fi folosită cu succes și în prepararea sarmalelor.