Europarlamentarul și șeful de campanie al PSD pentru alegerile europarlamentare din 2024, Mihai Tudose, a făcut noi declarații pentru Antena 3 CNN, despre majorarea pensiilor românilor în 2024. Acesta i-a asigurat pe oameni că pensiile se vor mări cu siguranță.
Realizatorul Antena 3 CNN, Radu Tudor, l-a întrebat pe Mihai Tudose dacă poate garanta că unele pensii vor fi majorate, în 2024, cu 40%.
„Sunt pensii care se vor mări și cu 40%, sunt pensii care se vor mări sub 40%. Creșterea de 13,8 va fi dată la toată lumea. Nu va scădea nicio pensie și, anumite pensii, prin recalculare, prin introducere noilor grile, vor crește mai mult de 13,8%, unele chiar până la 40%. E lege. Cum adică să vă garantez?
Legea a trecut în Senat, ieri. Va trece și va fi promulgată, sper. Vă citez prin primul ministru PNL, Orban, care a fost întrebat public de ce nu mărește pensiile și a răspuns senin: ‘știu că este lege, dar nu le măresc.’
Noi nu suntem PNL, noi suntem PSD și ne ținem de cuvânt.”, a declarat Mihai Tudose.
Senatul a adoptat, marţi, proiectul de lege al Guvernului, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă. S-au înregistrat 85 voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi 19 abţineri, potrivit Agerpres.
Printre principalele reglementări se regăsesc: introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii; stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați; stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani.
De asemenea, se regăsește și reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare; stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime; normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035; acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni; luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.