- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noile modificări fiscale pentru banii cash intră în vigoare pe 11 Noiembrie! De ce trebuie să țineți cont în al doilea val după avalanșa de schimbări de la început de lună?

12 Nov, 17:49 • Oprea Alina
Începând cu data de 11 Noiembrie 2023 au intrat în vigoare noi modificări fiscale! De ce va trebui să țină, românii, cont?
Noile modificări fiscale pentru banii cash intră în vigoare pe 11 Noiembrie! De ce trebuie să țineți cont în al doilea val după avalanșa de schimbări de la început de lună?

Au intrat în vigoare noi modificări ale Codului Fiscal, începând de sâmbătă, 11 Noiembrie 2023, care au fost publicate în cadrul Monitorului Oficial. Astfel, la sfârșitul fiecărei zile, sumele care se află în casieria firmelor în numerar, nu pot depăși plafonul de 50.000 de lei. Sumele care depășesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare. Mai mult decât atât, din punct de vedere al avansului dat spre decontare, acesta va fi limitat la 1.000 de lei pe zi.

Începând cu luna Noiembrie, s-au plafonat plățile în numerar între persoanele fizice. Totodată, plafoanele zilnice pentru firme se reduc la 1.000 de lei pe client și cel mult 5.000 de lei în total operațiuni cu numerar către firme și populație.

Așadar, numerarul care va putea fi acceptat să fie efectuat de către firme către companii sau persoane, va fi de cel mult 5.000 de lei pe zi, de două ori mai puțin decât în prezent, iar plata către un singur client va fi limitată la 1.000 de lei pe zi, ceea ce înseamnă de cinci ori sub pragul actual.

Citește mai multe despre: Bugetele salariale de anul viitor stârnesc discuții aprinse. Acestea sunt companiile care majorează salariile brute astfel încât angajaţii să nu aibă pierderi la salariul net în urma modificărilor fiscale aduse de Ciolacu

Noi modificări fiscale

Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar efectuate între firme şi persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024, şi 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Modificări fiscale
Modificări fiscale

În cazul facturilor stornate, aferente bunurilor returnate şi/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 1.000 lei, respectiv 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată astfel: 1.000 lei, respectiv 2.000 lei în numerar, sumele care depăşesc aceste plafoane putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.

În cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice şi, respectiv, neprestării de servicii către persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată în numerar în limita a 5.000 lei, până la data de 31 decembrie 2024, şi 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025, iar sumele care depăşesc acest plafon putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.

Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 10.000 lei, până la data de 31 decembrie 2024, şi 5.000 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 10.000 lei, până la data de 31 decembrie 2024, şi 5.000 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025. De asemenea, sunt interzise plăţile care sunt fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei şi, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, potrivit Ziarul Financiar.

Citește mai multe despre: Critici dure din partea Consiliului Fiscal pentru măsurile fiscale și modul în care se fac reducerile de cheltuieli. Iată care sunt avertismentele transmise pentru neplata facturilor și cheltuirea discreționară din Fondul de Rezervă