- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noile modificări fiscale pentru banii cash intră în vigoare pe 11 Noiembrie! De ce trebuie să țineți cont în al doilea val după avalanșa de schimbări de la început de lună?

12 Nov, 17:49 • Oprea Alina
Începând cu data de 11 Noiembrie 2023 au intrat în vigoare noi modificări fiscale! De ce va trebui să țină, românii, cont?
Noile modificări fiscale pentru banii cash intră în vigoare pe 11 Noiembrie! De ce trebuie să țineți cont în al doilea val după avalanșa de schimbări de la început de lună?

Au intrat în vigoare noi modificări ale Codului Fiscal, începând de sâmbătă, 11 Noiembrie 2023, care au fost publicate în cadrul Monitorului Oficial. Astfel, la sfârșitul fiecărei zile, sumele care se află în casieria firmelor în numerar, nu pot depăși plafonul de 50.000 de lei. Sumele care depășesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare. Mai mult decât atât, din punct de vedere al avansului dat spre decontare, acesta va fi limitat la 1.000 de lei pe zi.

Începând cu luna Noiembrie, s-au plafonat plățile în numerar între persoanele fizice. Totodată, plafoanele zilnice pentru firme se reduc la 1.000 de lei pe client și cel mult 5.000 de lei în total operațiuni cu numerar către firme și populație.

Așadar, numerarul care va putea fi acceptat să fie efectuat de către firme către companii sau persoane, va fi de cel mult 5.000 de lei pe zi, de două ori mai puțin decât în prezent, iar plata către un singur client va fi limitată la 1.000 de lei pe zi, ceea ce înseamnă de cinci ori sub pragul actual.

Citește mai multe despre: Bugetele salariale de anul viitor stârnesc discuții aprinse. Acestea sunt companiile care majorează salariile brute astfel încât angajaţii să nu aibă pierderi la salariul net în urma modificărilor fiscale aduse de Ciolacu

Noi modificări fiscale

Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar efectuate între firme şi persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024, şi 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Modificări fiscale
Modificări fiscale

În cazul facturilor stornate, aferente bunurilor returnate şi/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 1.000 lei, respectiv 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată astfel: 1.000 lei, respectiv 2.000 lei în numerar, sumele care depăşesc aceste plafoane putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.

În cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice şi, respectiv, neprestării de servicii către persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată în numerar în limita a 5.000 lei, până la data de 31 decembrie 2024, şi 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025, iar sumele care depăşesc acest plafon putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.

Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 10.000 lei, până la data de 31 decembrie 2024, şi 5.000 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 10.000 lei, până la data de 31 decembrie 2024, şi 5.000 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025. De asemenea, sunt interzise plăţile care sunt fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei şi, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, potrivit Ziarul Financiar.

Citește mai multe despre: Critici dure din partea Consiliului Fiscal pentru măsurile fiscale și modul în care se fac reducerile de cheltuieli. Iată care sunt avertismentele transmise pentru neplata facturilor și cheltuirea discreționară din Fondul de Rezervă

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...