Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, a reamintit, în decursul zilei de marți, noutățile aduse, de la 1 ianuarie 2024, Sistemului naţional RO e-Transport. Iată, așadar, care sunt noile obligații fiscale ale transportatorilor, conform informațiilor transmise de Antena 3 CNN.
Transportatorii trebuie să cunoască faptul că a fost extinsă obligația de notificare pentru toate bunurile, nu numai cele cu risc fiscal, în cazul tuturor operațiunilor, susține ministrul Finanțelor Marcel Boloș.
Ministrul Finanţelor a reamintit, pe Facebook, noutățile aduse de la 1 ianuarie Sistemului naţional RO e-Transport.
„Transportatorii trebuie să știe că am extins obligația de notificare pentru toate bunurile (nu numai cele cu risc fiscal) în cazul tuturor operațiunilor (achiziții intracomunitare, livrări intracomunitare etc.).
Astfel, toate mărfurile care tranzitează punctele de trecere a frontierei sunt declarate la punctele vamale. Aceste declaraţii sunt preluate în Spaţiul Privat Virtual, după care îşi urmează cursul de verificare a riscului de fraudă fiscală. Datele referitoare la expeditor şi beneficiar, caracteristicile, cantităţile şi contravaloarea bunurilor transportate sunt foarte utile pentru a lupta cu evazioniștii care deturnează bunurile și ajung să le vândă la negru.
Ai putea fi interesat și de: Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru lucrările de extindere și reabilitare a reţelei de apă și canal din zona Străzii Ghidigeni. Durata de execuţie este de 37 de luni
Informațiile obținute prin camerele de luat vederi amplasate în punctele de trecere a frontierei vor fi asociate cu notificările din sistem și cu alte date aflate la dispoziția ANAF sau transmise de alte instituții. Astfel, ne vor ajuta să îmbunătățim analizele de risc și să combatem mult mai ușor fraudele”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
„Ne-am asumat reducerea fenomenelor de evaziune și fraudă fiscală, creșterea gradului de colectare a impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat, dar și prevenirea și combaterea comerțului ilicit de bunuri”, a mai adăugat Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș.
Acesta mai precizează că singura șansă reală în acest proces este să inovarea și tehnologizarea:
„Dovada că ne ținem de cuvânt sunt progresele zilnice pe care le înregistrăm cu fiecare proiect: e-factura, SAF-T, e-sigiliu sau e-transport”.
Vezi mai multe știri: Economia românească a înregistrat în 2023 un avans de 1,8%. Banca Mondială a avertizat că în 2024 economia mondială va încetini pentru al treilea an consecutiv