Mulți români așteaptă cu nerăbdare recalcularea pensiilor, pentru a afla cât mai repede cine sunt pensionarii norocoși care vor încasa peste 6.000 de lei. Există o metodă de care nu multă lume știe, prin care se poate afla foarte ușor câţi bani vor avea în plus după recalculare, conform Capital.ro.
Procesul se află în desfăşurare la acest moment. 98% dintre veniturile pensionarilor au fost deja introduse în sistem şi recalculate. Un exemplu concret le poate veni în ajutor pentru a calcula suma pe care o vor lua în mână în lunile următoare. Potrivit CNPP, prima zi cu adeverinţele noilor pensii va fi 11 iulie 2024.
Factorii care ajută la creşterea pensiei cuprind indicele de corecţie redus, salarii mici pe parcursul anilor sau un număr mare de ani de muncă. De asemenea, adeverințele care dovedesc orele de noapte muncite sau diferite sporuri au o mare importanță în acest caz.
Pensionarii care vor primi peste 6.000 de lei la pensie sunt cei care au, pentru moment, un venit peste 4.000 de lei. Acești seniori ar urma să ia în plus în jur de 1.900 de lei. Calculul a fost făcut în cazul unui român care a ieşit la pensie în anul 2008, încasând doar 1.100 de lei (punctul de pensie în acel an era de 580 de lei), după 38 de ani de muncă.
În acest an, punctul de pensie a ajuns la 2.054 de lei, astfel s-ar ajunge la un venit actual de 4.100 de lei, conform sursei citate.
Citește și: Când intră pensiile pe iulie 2024? Casa de Pensii face anunțul momentului pentru pensionarii români
Bonusul uriaș provine din punctele de contributivitate, care sunt 68 la număr, dar şi din cele de stabilitate (9,25). Prin urmare, totalul punctelor înseamnă 77,25 puncte.
Punctele de stabilitate sunt împărţite astfel:
Metoda prin care poţi afla câţi bani vei lua în plus după recalculare este următoarea: total puncte x VPR (valoarea punctului de referință) = 77,25 (în cazul de mai sus) x 81 lei = 6.250 lei. Valoarea punctului este de 81 lei.
Alte puncte care pot ajuta la creşterea pensiilor sunt cele pentru perioade asimilate, mai precis cele din anii petrecuţi în şomaj, facultate, creşterea copilului sau în armată, în cazul bărbaţilor. Acestea reprezintă 0,25 pentru fiecare an.