- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nota de plată pentru falimentele City Insurance și Euroins a ajuns la 2 miliarde de lei. Cine plătește acești bani

16 Apr, 18:14 • Adrian Popovici
O analiză recentă arată că Fondul de Garantare a Asiguraților a plătit până acum 2 miliarde de lei după falimentele City Insurance și Euroins.
Nota de plată pentru falimentele City Insurance și Euroins a ajuns la 2 miliarde de lei. Cine plătește acești bani

Falimentele care au avut loc în ultimii ani pe piața din România au reprezentat o lovitură profundă pentru clienții lor, dar și competitorii care au reușit să treacă peste acest șoc. Cu toate acestea, cazurile City Insurance și, mai recent, Euroins, continuă să fie resimțite, efectele acestora rasfrângându-se asupra românilor plătitori de taxe și impozite. O analiză recentă arată că dispariția celor doi mari asiguratori a produs un prejudiciu de cel puțin 2 miliarde de lei, arată Ziarul Financiar.

După cum arată analiza citată, falimentele celor doi mari foşti asigurători de pe mpiața RCA, City Insurance şi Euroins, au acumulat o notă de plată de 2 miliarde de lei: Mai exact, este vorba despre totalul pagubelor produse de aceşti foşti jucători și pe care Fondul de Garantare a Asigurăţilor (FGA) trebuie să le acopere.

Pe lângă problemele cauzate șoferilor, trebuie precizat și faptul că falimentele City Insurance și Euroins ajung să-i lovească încă o dată pe aceștia. Mai exact, faptul că Fondul de Garantare a Asigurăţilor a ajuns să plătească sumele datorate de cei doi asiguratori se răsfrânge asupra clienților.

Euroins
Euroins

Te-ar putea interesa și: România, dată din nou în judecată. Bulgarii de la Euroins cer despăgubiri de 500 de milioane de euro pentru falimentul asiguratorului

Câte cereri de plată au apărut după falimentul City Insurance și Euroins?

Datele publice arată că, la finalul lunii martie 2024, FGA s-a ocupat de un număr de 193.067 cereri de plată, pentru creditorii de asigurări ai societăţii City Insurance şi Euroins. Dintre acestea este vorba de 162.143 de cereri de plată vin din partea creditorilor City Insurance, având o valoare aprobată de plată de 1,6 mld. lei, în timp ce 30.924 cereri de plată provin de la creditorii Euroins, care au o valoare aporbată de plată de 255,2 mil. lei.

Fără a include aceste cereri de plată, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) mai trebuie să analizeze 102.167 de cereri venite de la creditorii City Insurance și peste 201.000 de cereri de plată de la creditorii Euroins. La sfârșitul lunii martie 2024, conform unor surse din piață, FGA avea încă un sold disponibil de 159 milioane de lei.

Trebuie precizat și faptul că concluziile anchetei făcute în cazul Euroins au fost prezentate public la începutul acestei luni. Astfel, s-a ajuns la această situație ca urmare a unei serii de deficiențe operaționale și de gestionare a fondurilor. În analiza sa, firma care a gestionat insolvența a identificat mai multe cauze care au contribuit la declinul financiar al companiei, afectând mii de români.

Citește și: De ce a intrat Euroins în faliment. Concluziile la care a ajuns ancheta făcută de lichidatorul judiciar

Tags: