Mai mulți români primesc 100 de euro la al 13-lea salariu. Banii vor intra pe carduri în apropiere de Crăciun. Este vorba despre un ajutor din partea statului italian oferit angajaților români care se confruntă cu dificultăți financiare, informează newsweek.ro.
În Italia trăiesc peste 1.000.000 de români. De acest nou sprijin financiar pot beneficia și cei care muncesc legal în Italia, cu condiția îndeplinirii unor criterii clare.
Adjunctul ministrului Economiei din Italia , Maurizio Leo, a vorbit despre Bonusul Befana, contribuția unică de 100 de euro brut pentru familii.
Acest bonus, numit Bonus Befana, va fi acordat direct în salariu, fără a necesita o cerere separată din partea beneficiarilor.
Befana era inițial planificat pentru luna ianuarie 2025. Însă ministerul Economiei a transmis că, în funcție de disponibilitatea bugetară, există posibilitatea ca acest bonus să fie anticipat și plătit la finalul acestui an, ca parte a unui sprijin pentru familiile cu bani puțini.
Citește și: 30.000 de euro fonduri pentru fiecare român. Condiții de eligibilitate
Nu toți angajații români din Italia vor putea beneficia de bonus, fiindcă este necesară îndeplinirea unor criterii stricte pentru anul fiscal 2024. Pentru a putea accesa bonusul, venitul total nu trebuie să depășească 28.000 de euro.
Pe lângă venituri, decisivă va fi și situația fiscală a angajatului. Bonusul se va acorda doar celor care au impozit net pozitiv.
Pentru a beneficia de acest ajutor, familiile trebuie să îndeplinească și alte criterii: să aibă cel puțin un copil și un soț în întreținere, să fie văduve cu un copil în întreținere sau mame necăsătorite sau despărțite cu copil nerecunoscut. În schimb, sunt excluse categoriile precum lucrătorii independenți, separați (cu excepția unui caz) și divorțați, precum și femeile care lucrează, dacă sunt dependente de soț.
Bonusul de 100 de euro va fi supus impozitului pe venit (Irpef) la 23%, astfel că suma netă primită va fi mai mică decât valoarea brută menționată. Implementarea acestuia ar putea oferi un sprijin important pentru familiile aflate în dificultate economică.
„Suntem conștienți că clasa de mijloc are un nivel de impozitare prea ridicat, pentru că oricine câștigă până la 50 de mii de euro pe an cu siguranță nu poate fi considerat bogat.
Scăderea impozitelor pe clasa de mijloc este necesară, dar trebuie făcută cu resurse care să fie identificate”, a explicat, recent, viceministrul Economiei Maurizio Leo.
Vezi și: 200.000 finanțare de euro pentru fiecare român. Cum poți primi banii GRATIS de la Guvern