- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua Casă 2024. Prețurile tot mai mari ale locuințelor îi lasă pe românii care vor credite garantate de stat cu tot mai puține opțiuni

08 Jan, 11:21 • Adrian Popovici
Noua Casă 2024 este una dintre soluțiile la care pot apela românii care vor să-și cumpere o locuință. Totuși, scumpirile de pe piața imobiliară reduc din ce în ce mai mult numărul opțiuni dintre care pot alege cei care se încadrează în condițiile puse de programul guvernamental.
Noua Casă 2024. Prețurile tot mai mari ale locuințelor îi lasă pe românii care vor credite garantate de stat cu tot mai puține opțiuni

Noua Casă 2024, cunoscut anterior ca Programul Prima Casă, a ajuns în cel de-al 16 an de funcționare. Cu toate acestea, după cum transmite Antena 3 CNN, modul în care a evoluat piața imobiliară în ultimii ani a făcut ca opțiunile celor care vor să-și cumpere o locuință cu ajutorul statului să fie din ce în ce mai limitate și asta din cauza prețurilor tot mai mari.

Cei care vor să-și cumpere o locuință prin Noua Casă 2024 trebuie să știe faptul că statul român îi sprijină să obțină credite de la bănci care ajunge până la echivalentul în RON a sumei de 119.000 euro, aproximativ 600.000 de lei. Experții imobiliari explică faptul că condițiile în care se poate participa la acest program nu s-au schimbat.

„În ceea ce privește condițiile, ele rămân asemănătoare cu anii anteriori, în sensul că un aplicant trebuie să nu dețină o proprietate mai mare de 50mp utili, singur sau împreună cu co-aplicantul sau cu garantul și să nu fi cumpărat o proprietate prin programul noua casă”, după cum explică Oana Ivan, expertă în domeniul imobiliar.

Suma pe care românii o pot obține atunci când apelează la programul Noua Casă 2024 variază în funcția de valoarea locuințelor pe care și le doresc. Mai exact, pentru acele garsoniere, apartamente sau case care au prețuri de sub 70.000 de euro, valoarea creditului va ajunge la maxim 66.500 euro, fiind necesar un avans de minim 5%. În cazul în care valoarea imobilului este de peste 70.000 de euro, fără a depăși 140.000 de euro, suma maximă creditată poate ajunge la 119.000 euro, cu un avans din partea cumpărătorilor care ajunge la 15% din valoarea proprietății.

Noua Casă 2024. Prețurile tot mai mari ale locuințelor îi lasă pe românii care vor credite garantate de stat cu tot mai puține opțiuni
Noua Casă 2024

Te-ar putea interesa și: Prețurile locuințelor cresc considerabil începând cu data de 1 ianuarie 2024! Cum pot achiziționa românii mai ieftin!

Noua Casă 2024. Scumpirea locuințelor dă peste cap planurile celor care vor credite garantate de stat

După cum explică Oana Ivan pe pagina sa de Facebook, problemele economice din ultima perioadă se reflectă și asupra pieței imobiliare, ceea ce a dus la creștere prețurilor pentru locuințe, mai ales în cazul celor cu prețuri mici și medii. În cele din urmă, asta limitează și mai mult opțiunile românilor care apelează la Noua Casă 2024.

Această evoluție poate fi văzută cel mai clar în cazul Bucureștiului, acolo unde un buget de 70.000 de euro este de ajuns pentru a cumpăra o garsonieră în zona de nord sau un apartament cu două camere care are o suprafață redusă. Din această cauză, apartamentele tind să fie prima opțiune a celor aflați în căutarea unei locuințe.

Pe lângă prețurile tot mai mari de pe piața imobiliară, pentru cei care vor să-și cumpere o locuință prin Noua Casă 2024 situația este îngreunată și de faptul că, până acum, nu au fost făcut public bugetul pregătit pentru acest program. Trebuie precizat că gradul de garantare al creditelor de către stat variază în funcție de valoarea imobilelor.

Ce locuințe pot fi cumpărate prin Noua Casă 2024?

După cum se arată pe site-ul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, cei care vor să se înscrie în Noua Casă 2024 trebuie să aleagă dintre următoarele tipuri de locuințe:

  • locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite de către ANL și a căror recepție finală a avut loc în ultimii 5 ani;
  • locuințe care au fost consolidate în ultimii 5 ani;
  • alte categorii de locuințe care au fost construite sau consolidate în ultimii 5 ani.

Citește și: Prima Casă 2024. Informații disponibile despre programul care facilitează achiziția de locuințe

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci