Noua Casă 2024, cunoscut anterior ca Programul Prima Casă, a ajuns în cel de-al 16 an de funcționare. Cu toate acestea, după cum transmite Antena 3 CNN, modul în care a evoluat piața imobiliară în ultimii ani a făcut ca opțiunile celor care vor să-și cumpere o locuință cu ajutorul statului să fie din ce în ce mai limitate și asta din cauza prețurilor tot mai mari.
Cei care vor să-și cumpere o locuință prin Noua Casă 2024 trebuie să știe faptul că statul român îi sprijină să obțină credite de la bănci care ajunge până la echivalentul în RON a sumei de 119.000 euro, aproximativ 600.000 de lei. Experții imobiliari explică faptul că condițiile în care se poate participa la acest program nu s-au schimbat.
„În ceea ce privește condițiile, ele rămân asemănătoare cu anii anteriori, în sensul că un aplicant trebuie să nu dețină o proprietate mai mare de 50mp utili, singur sau împreună cu co-aplicantul sau cu garantul și să nu fi cumpărat o proprietate prin programul noua casă”, după cum explică Oana Ivan, expertă în domeniul imobiliar.
Suma pe care românii o pot obține atunci când apelează la programul Noua Casă 2024 variază în funcția de valoarea locuințelor pe care și le doresc. Mai exact, pentru acele garsoniere, apartamente sau case care au prețuri de sub 70.000 de euro, valoarea creditului va ajunge la maxim 66.500 euro, fiind necesar un avans de minim 5%. În cazul în care valoarea imobilului este de peste 70.000 de euro, fără a depăși 140.000 de euro, suma maximă creditată poate ajunge la 119.000 euro, cu un avans din partea cumpărătorilor care ajunge la 15% din valoarea proprietății.
Te-ar putea interesa și: Prețurile locuințelor cresc considerabil începând cu data de 1 ianuarie 2024! Cum pot achiziționa românii mai ieftin!
După cum explică Oana Ivan pe pagina sa de Facebook, problemele economice din ultima perioadă se reflectă și asupra pieței imobiliare, ceea ce a dus la creștere prețurilor pentru locuințe, mai ales în cazul celor cu prețuri mici și medii. În cele din urmă, asta limitează și mai mult opțiunile românilor care apelează la Noua Casă 2024.
Această evoluție poate fi văzută cel mai clar în cazul Bucureștiului, acolo unde un buget de 70.000 de euro este de ajuns pentru a cumpăra o garsonieră în zona de nord sau un apartament cu două camere care are o suprafață redusă. Din această cauză, apartamentele tind să fie prima opțiune a celor aflați în căutarea unei locuințe.
Pe lângă prețurile tot mai mari de pe piața imobiliară, pentru cei care vor să-și cumpere o locuință prin Noua Casă 2024 situația este îngreunată și de faptul că, până acum, nu au fost făcut public bugetul pregătit pentru acest program. Trebuie precizat că gradul de garantare al creditelor de către stat variază în funcție de valoarea imobilelor.
După cum se arată pe site-ul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, cei care vor să se înscrie în Noua Casă 2024 trebuie să aleagă dintre următoarele tipuri de locuințe:
Citește și: Prima Casă 2024. Informații disponibile despre programul care facilitează achiziția de locuințe