În ciuda problemelor cu care se confruntă în ultimii ani, sectorul imobiliar are o evoluție susținută, datorată românilor care vor să fie proprietarii caselor și apartamentelor în care locuiesc. Deși mulți și-ar dori să facă acest pas, întâi trebuie să decidă la ce formă de finanțare vor să apeleze: programul Noua Casă sau un credit ipotecar, ambele varianțe având avantaje, după cum explică dr. Ion Radu Zilişteanu, profesor de Finanțe-Bănci la Academia de Studii Economice, citat de Newsweek.ro.
IRCC, în general, a manifestat o volatilitate semnificativ mai mare decât Robor la 3 luni, care, spre exemplu, a fost caracterizat de o mai mare predictibilitate, explică Zilişteanu. Cu toate acestea, în ansamblu, este evident că IRCC este ceva mai mic. Odată cu scăderea inflației, acest fenomen s-a reflectat și pe piața interbancară, determinând o scădere a IRCC. În consecință, cei interesați de un credit ipotecare au o șansă mai bună să îl obțină, primind dobânzi mai mici.
„În continuare, în măsura în care inflaţia va scădea, sigur că preţurile creditelor, care sunt date de dobânzi, plus comisioanele aferente, vor scădea”, explică profesorul.
Te-ar putea interesa și: Scade interesul pentru Noua Casă. Ce se întâmplă în 2024 cu creditele ipotecare și creditele de nevoi personale
Profesorul explică faptul că un credit ipotecar reprezintă o opțiune avantajoasă. Mai exact, dacă cineva care a primit o astfel de finanțare observă că după câțiva ani ratele sale au crescut prea mult, mereu va avea la îndemână opțiunea refinanțării și să se mute la acea altă bancă. Pentru a explica procesul, Zilişteanu a comparat refinanțarea unui credit cu portarea unui număr de telefon de pe o rețea pe alta.
Trebuie precizat și faptul că profesorul a oferit detalii și despre modul în care ar trebui să înțelegem dreptul de proprietate al unei locuințe luate prin credit ipotecar sau altă formă de finanțare. Mai exact, acesta explică faptul că persoana care semnează un contract de cumpărare devine „proprietar de jure” (n.r. prin lege), cu precizarea că ipoteca (n.r. garanția) este făcută în favoarea băncii și a statului român.
În ceea ce privește diferențele dintre un credit ipotecar și un credit luat prin Noua Casă, cea mai notabilă este cea legată de avans, cel necesar pentru programul de stat fiind mai mic, deci mai accesibil pentru românii care îndeplinesc condițiile cerute de stat și care nu își permit să vină cu un avans consistent.
În ceea ce privește decizia de a apela la un credit ipotecar sau la Noua Casă, dr Ion Radu Zilişteanu recomandă celor care vor să facă acest pas să-și facă o serie de calcule legate de situația în care se află înainte de a ajunge la odecizie.