Guvernul României a aprobat joi prelungirea Planului Național de Investiții, iar ultimul obiectiv rămas în acest plan de finanțare este centrala pe gaz de la Iernut, care va fi finalizată în mai 2025, conform unui anunț al ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Această centrala reprezintă o investiție vitală pentru sistemul energetic național, având o capacitate de 430 MW, și se află în centrul rețelei energetice din România. Proiectul a avut o istorie complicată, fiind blocat în trecut din cauza întârzierilor și a unor probleme cu contractorii, potrivit economedia.ro.
„Am adoptat astăzi în Guvern prelungirea Planului Naţional de Investiţii. Din acest Plan Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare este centrala pe gaz de la Iernut. Practic, Planul a fost prelungit până la finalul lunii iunie anul viitor. Centrala de la Iernut, pentru prima dată după foarte mulţi ani, am reuşit să o deblocăm.
A revenit antreprenorul general din Spania în şantier. În decembrie încep primele teste la o turbină pe gaz. La nivelul lunii mai, conform graficului asumat de antreprenorul general Duro Felguera, Iernutul va fi gata şi epopeea acestei termocentrale se va finaliza cu succes pentru România şi vom avea la Iernut, în inima sistemului energetic naţional, 430 de megawaţi putere instalată, o investiţie vitală pentru România”,a spus ministrul.
Te-ar mai putea interesa și: Cât te costă o centrală termică în 2024. Prețurile explodează. Dispozitivul și montajul îți golesc buzunarele
foto: centrala
După mai mulți ani de stagnare, centrala a fost deblocată și antreprenorul general spaniol Duro Felguera a reluat lucrările la șantier. Primele teste ale turbinei pe gaz vor începe în decembrie 2024, iar conform planului, în mai 2025 centrala va fi complet operațională. În acest context, Guvernul a aprobat prelungirea Planului Național de Investiții până în iunie 2025, pentru a asigura finalizarea proiectului.
Inițial, centrala de la Iernut ar fi trebuit să fie dată în folosință în 2020, dar din cauza unor întârzieri semnificative, Romgaz a fost nevoită să rezilieze contractul cu antreprenorii anteriori. În aprilie 2023, Romgaz a încheiat un nou contract cu Duro Felguera pentru finalizarea lucrărilor, valoarea acestuia fiind de aproximativ 344,9 milioane lei, fără TVA.
„Romgaz informează acţionarii şi investitorii asupra faptului că, începând cu data de 17 iunie 2021, Contractul de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcţia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, a încetat prin reziliere, motivat de nefinalizarea în termen, de către executant, a lucrărilor de construcţii şi punere în funcţiune a obiectivului de investiţii.
Rezilierea contractului de lucrări nr. 13384/2016, începând cu data de 17 iunie 2021, a intervenit ca urmare a împlinirii termenului de suspendare a notificării de reziliere, fără ca părţile să fi ajuns la agreerea unei soluţii care să asigure finalizarea şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii, în termen cât mai scurt posibil”, se menţiona în raportul Romgaz transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Centrala Iernut va adresa mai multe provocări ale sistemului energetic național, inclusiv asigurarea unui consum constant de electricitate și reducerea riscurilor de blocaje în rețelele din nord-vestul României. În plus, proiectul va contribui la stabilitatea pieței energetice și va oferi servicii tehnologice pentru întregul sistem. Cu o capacitate brută de 430 MW, centrala va include patru turbine pe gaz, patru cazane recuperatoare pentru producerea aburului și două turbine cu abur, devenind astfel un element cheie al infrastructurii energetice naționale.
Te-ar mai putea interesa și: Cât te va costa factura la gaz în iarna 2024-2025 dacă scazi temperatura cu un grad la centrala termică. Calculul simplu care te ajută