Noua înșelătorie prin telefonia mobilă face tot mai multe victime printre români. Atacatorii cibernetici recurg la apeluri telefonice tip spam prin care încearcă să obțină încrederea şi mai ales banii oamenilor.
Metoda apelurilor pierdute este noua metodă preferată a atacatorilor cibernetici pentru a face rost uşor de bani. Potrivit experților, în spatele acestei scheme se află unul din cele mai eficiente trucuri de înșelătorie practicată la nivel global, înclusiv în România, în ultima perioadă.
Înșelătoria apelurilor pierdute presupune un apel care se încheie imediat, înainte ca victimele să apuce să spună vreun cuvânt. În acest fel, în lista de apeluri va apărea un număr necunoscut, iar escrocii mizează pe faptul că vor fi apelați înapoi pentru a vedea despre ce este vorba. Este recomandat să nu faceți acest lucru dacă nu vreți să vă treziți fără bani, potrivit aflacum.ro.
Se poate observa că prefixul este, de obicei, unul străin. Potrivit victimelor acestor înșelătorii, în momentul în care au sunat înapoi au observat că au fost taxați suplimentar pentru apel. De aici provin banii pe care îi fac escrocii, pentru că ei primesc un procent din aceste taxe, mai ales dacă victima rămâne în apel mai mult timp. Infractorii pot crea chiar și o conversație în care pot da informații false despre pericolele la care se expun cei dragiî chiar în aceste situații.
Astfel, dacă observați numere de telefon cu aceste prefixe în lista de apeluri pierdute, cel mai bine este să le blocați.
De asemenea, atacatorii cibernetici îşi actualizează constant bazele de date, aşa că pe lângă aceste prefixe, care sunt cele mai utilizate în acest moment, pot apărea şi altele. Verificați mereu cu atenţie numerele de telefon şi nu cădeți în plasa infractorilor. Dacă telefonul face zgomote ciudate în timpul unei conversaţii, îşi pierde puterea bateriei rapid, se supraîncălzeşte sau în mod neaşteptat reporneşte, poate fi un semn indicator că este ascultat.
Mulți sunt îngrijorați că aceste sunete ciudate ar putea însemna faptul că cineva le ascultă telefonul. Ar putea fi posibil, însă înainte să ne îngrijorăm, trebuie să luăm în calcul că este foarte posibil ca aceste sunete să vină și din alte surse, cum ar fi o conexiune instabilă a rețelei de telefonie, deci nu neapărat de la o altă persoană care ne ascultă telefonul.
Citește și: „Pachetul chilian”, ultima metodă de înşelătorie. Poţi rămâne cu buzunarele goale în plină zi