- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua lege a fost promulgată de Iohannis! Cât va dura stagiul militar în România

15 Jul, 19:30 • Alexe Raluca
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat luni, 15 iunie, o lege ce prevedere majorarea perioadei în care se va realiza stagiul militar. Această modificare este menită să rezolve problema deficitului de personal, dar și în contextul valului de demisii din Armata Română.
Noua lege a fost promulgată de Iohannis! Cât va dura stagiul militar în România

România se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește resursa umană în sectorul militar. Problema reală a fost sesizată în momentul în care s-a cerut realizarea unei legi care să rezolve aceste deficiențe.

Citește și: Se fac angajări în armată. Care sunt condițiile de admitere și perioada de înscriere la concursul MApN

Cât va dura stagiul militar în România. Legea a fost promulgată de Iohannis

Aceste probleme au fost recent subliniate prin adoptarea unei noi legi care reglementează admiterea și formarea cadrelor militare. Legea fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, chiar astăzi, 15 iulie 2024. Legea modifică și completează Statutul Cadrelor Militare din 1995.

Potrivit noilor prevederi legislative, candidații care doresc să devină ofițeri, maiștri militari sau subofițeri trebuie să încheie contracte pe o perioadă de opt ani cu Ministerul Apărării Naționale. Această măsură vine în contextul unei creșteri semnificative a demisiilor din rândurile personalului militar în ultimii ani, amplificată de factori economici și sociali precum inflația crescută și tensiunile geopolitice regionale, cum este cazul conflictului din Ucraina.

Statistica demisiilor a evidențiat o dublare a acestora în anul 2021 față de anul 2020, iar în anii următori s-a remarcat un trend ascendent, în special printre soldații și gradații profesioniști. Aceste lucruri arată nu doar incapacitatea de efectuare a misiunilor militare, ci și importanța atragerii profesioniștilor din acest domeniu.

În plus, legea modifică și vârsta maximă de admitere pentru anumite structuri.

De exemplu, limita de vârstă de 45 de ani nu se mai aplică pentru a devenit ofițer pentru:

  • Ministerul Afacerilor Interne;
  • Serviciul de Telecomunicaţii Speciale;
  • Serviciul Român de Informaţii;
  • Serviciul de Informaţii Externe;
  • Serviciul de Protecţie şi Pază.

Subofițerii activi pot fi selectați din rândul absolvenților de învățământ superior medical, care au finalizat programele de licență pentru „Asistent medical generalist” și dețin o diplomă de licență ori din rândul absolvenților de școli sanitare postliceale, care au obținut diploma de bacalaureat și un certificat de calificare profesională.

Acești absolvenți sunt pregătiți în cadrul instituțiilor civile de învățământ, în conformitate cu nevoile Ministerului Apărării Naționale și cu normele stabilite prin ordin ministerial. Alături de aceștia, pot deveni subofițeri și soldații și gradații profesioniști, fie că sunt în activitate, în rezervă sau au statut de rezervist voluntar.

Aceștia trebuie să fie absolvenți de studii liceale cu diplomă de bacalaureat, postliceale sau superioare corespunzătoare specialităților militare, și să fi urmat cursul de formare a subofițerilor, conform regulamentelor stabilite de ministrul Apărării Naționale.

Citește și: Locuri de muncă disponibile în Armată! MApN anunță care sunt noile condiții pentru procesul de recrutare din iunie 2024